Singer songwriter Rufus Wainwright geeft zijn enige Nederlandse concert in Groningen. Hier speelt hij een glansrijke show.

Met zijn album 'Release The Stars' staat Rufus Wainwright momenteel volop in de belangstelling. Het vijfde album van de in Amerika geboren maar in Montreal, Canada opgegroeide singer songwriter blijkt de doorbraak naar een groter publiek te zijn. In Groningen gaf hij donderdag het voorlopig enige Nederlandse concert van de Europese tour en het was weer overweldigend.

Een concert van Wainwright is immer een evenement. En verrassingen zijn altijd aanwezig. Tijdens het uitkomen van zijn eerste 'Want' album gaf hij een solo performance in de bovenzaal van Paradiso. Zichzelf zowel op piano als gitaar begeleidend speelde hij een dikke twee uur. Het bleek een legendarisch optreden waarbij hij zijn emotievolle songs met (zeer) grappige verhalen wist af te wisselen.

Ook zijn beide shows, in Groningen als Amsterdam, tijdens de 'Want 2' tour, waarbij hij ook een (geweldige) band had meegenomen waren verplettrend te noemen. In een lange set vlogen alle grote songs van vooral zijn 'Want' albums voorbij. Op het eind van het concert kwam de band verrassend terug in (pikante) verkleedpakjes om daarna de show tot een groot orgastisch hoogtepunt te brengen. Pers en publiek waren laaiend enthousiast.

Oosterpoort

Met het nieuwe album net twee maanden in de schappen stond Rufus Wainwright gisterenavond in een uitverkochte Oosterpoort. Een verrassende plek voor het (voorlopig) enige concert van de 'Release The Stars' Tour maar vanwege het prima geluid en de mooie (en intieme) zaal een overduidelijke keus.

Het concert draaide vooral om zijn nieuwe album waarvan hij bijna elke song speelde. En met zijn uitgebreide band - met onder anderen oud-Jeff Buckley- drummer Matt Johnson, gitarist Gary Leonard, een extra gitarist een bassist en drie blazers - komen die songs er geweldig uit. Het valt vooral ook op hoe goed Rufus' stem is en hoeveel dynamiek hij in de songs aanbrengt. Vooral als hij alleen achter de piano 'Nobody's Off The Hook' en het van 'Want' bekende 'Art Teacher' speelt.

Spetterend

Zonder voorprogramma wordt na de pauze de show voortgezet met nog meer 'Release' songs, waaronder een spetterende 'Between My Legs' en een mooie collectie uit de Rufus catalogus.

Als verrassing doet Rufus daarna in de kleine setting een aantal songs uit de Judy Garland shows zoals hij deze in een select aantal theaters heeft opgevoerd. Helaas heeft hij die show niet in Nederland opgevoerd (zou perfect voor Carre zijn) want de songs passen zijn stem perfect.

Een Ierse traditional, waarbij hij zijn stem zonder microfoon de zaal in stuurt is magisch te noemen. De show vervolt met een aantal met volle band gespeelde songs die het publiek op de stoelen brengt.

Badjas

Rufus eindigt zijn set met een aantal songs achter de piano in een badjas. Hij speelt dan onder meer het van de film Moulin Rouge bekende 'Complainte de la Butte'. De zanger besluit zijn show in een complete metamorfose als Broadway-ster waarbij zijn band als de perfecte ballerina's zijn act vervolmaken. Een grandioos en hilarisch einde aan een glansrijke show.