AMSTERDAM - Poppodium De Melkweg in Amsterdam krijgt van de gemeente een half miljoen euro om de zomer door te komen. Dat heeft de Amsterdamse gemeenteraad donderdag besloten om een dreigend faillissement van de concertzaal af te wenden.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2134

Daarnaast zal de gemeente een toezichthouder aanstellen die de financiële gang van zaken moet nagaan.

De gemeente Amsterdam maakte woensdag plotseling bekend dat De Melkweg sinds de recente verbouwing een tekort heeft van 1,8 miljoen euro. Als de gemeente niet zou bijspringen, zouden de circa 250 werknemers binnen korte tijd op straat komen te staan.

Cultuurwethouder Carolien Gehrels wilde de nood lenigen met een gift van 1,2 miljoen euro, maar dat vond de gemeenteraad te veel.

Verbouwing

Gehrels en vrijwel alle partijen vonden dat de directie van De Melkweg laakbaar heeft gehandeld. Het poppodium had al geld uitgegeven voor een verbouwing van de grote concertzaal 'The MAX', zonder dat er een dekking voor was gevonden. De zaal is sinds de heropening in maart tien meter langer. Er kunnen 1500 bezoekers terecht, vijfhonderd meer dan eerst.

Amsterdam vindt De Melkweg te belangrijk als instelling in de stad om die te laten sluiten. "De culturele betekenis is al dertig jaar onomstreden", aldus Gehrels. Een tiende van alle concerten in Amsterdam vindt plaats in De Melkweg.

Toezicht

De aan te stellen toezichthouder moet samen met de directie bekijken hoe het poppodium geld bij elkaar kan krijgen, bijvoorbeeld van bedrijven of door het organiseren van benefietconcerten. Ook de injectie van een half miljoen euro om De Melkweg van de ondergang te redden, wil de gemeenteraad uiteindelijk terug zien.