AMSTERDAM - De leden van de Britse bands Snow Patrol en Razorlight zijn trots dat ze zaterdag mogen optreden tijdens Live Earth. Ze trekken zich niets aan van de kritiek op de concertreeks die wereldwijd wordt gehouden om aandacht te vestigen op de klimaatproblematiek.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1764 "We moeten achter onze overtuiging blijven staan en geloven dat de boodschap zelfs aankomt bij mensen die er negatief over zijn", zegt zanger Gary Lightbody van Snow Patrol. "Want mensen kunnen er alleen over klagen als ze erover gehoord hebben."

Ingevlogen

De veelgehoorde kritiek dat de meeste deelnemende artiesten worden ingevlogen om op te treden tijdens Live Earth, begrijpen de artiesten wel. "Maar bij het werk dat we doen, hoort nu eenmaal het vele reizen", denkt drummer Andy Burrows van Razorlight.

"Alleen schonere vliegtuigbrandstof kan dat probleem oplossen", vult zijn gitaarspelende bandgenoot Björn Ågren aan. "En dat is iets waar wij niets aan kunnen doen."

Boodschap

Snow Patrol-zanger Gary vindt het jammer dat er zoveel negatieve geluiden zijn over het evenement. "Door de negatieve aandacht in de pers gaat de boodschap bijna verloren", zegt hij. "Maar de klimaatverandering is echt bijna onomkeerbaar. Het is al bijna catastrofaal, dus daar moeten we aandacht voor vragen."

Moeite

De jongens van Razorlight zien niet in waarom ze niet mee zouden doen aan de concerten. "Het kost ons zo weinig moeite, we hoeven alleen maar een paar nummers te spelen", vindt Andy. "En achter de schermen werken allemaal mensen keihard om de boodschap onder de aandacht van de mensen te brengen."

Zijn collega Björn is het daarmee eens. "Die mensen werken hun hele leven voor weinig geld om de wereld een betere plek te maken. En als zij willen dat we komen spelen, dan is op komen dagen en spelen het minste dat we kunnen doen."

Al Gore

Live Earth wordt mede-georganiseerd door Al Gore, de voormalige vicepresident van de Verenigde Staten die al jaren voorlichting geeft over het opwarmen van de aarde.

Er doen meer dan 150 artiesten mee aan de concerten die onder meer in Johannesburg, Washington, Londen, Sydney en Rio de Janeiro plaatsvinden. In het Amsterdamse Westerpark vindt zaterdag Live Earth Alert! plaats, de kleinschalige Nederlandse component van de concertreeks.