EERSEL - Reggae Sundance heeft dit jaar niet alleen een nieuwe locatie; het openluchtreggaefestival duurt voor het eerst officieel drie dagen.

De campingbezoekers kunnen op vrijdagavond al optredens bijwonen van Queen Ifrica, een van de weinige vrouwelijke reggaeartiesten, Beenie Man en Buju Banton. Ook de rest van het programma is inmiddels compleet, liet organisator Panic Productions dinsdag weten.

Vorig jaar begon het programma noodgedwongen op de vooravond aan het tweedaagse festival. Zanger Sizzla kon alleen op vrijdag komen, waarop de organisatie besloot hem die avond in de tent op de camping te programmeren. Dat beviel zo goed, dat Panic Productions het dit jaar wat uitgebreider heeft aangepakt.

Tony Rebel

Op zaterdag staan op het festivalterrein artiesten op het podium als Tony Rebel, Jimmy Cliff en medeoprichter van The Wailers, Bunny Wailer.

De zondag is gereserveerd voor onder anderen Midnite, Gregory Isaacs en Capleton. De organisatie heeft ook dit jaar nieuw talent weten te strikken, onder wie Natural Black, Gyptian, Lutan Fyah en de eerder genoemde Queen Ifrica.

Verrassing

Zowel op zaterdag als zondag heeft de organisatie een verrassing in petto, die pas een paar weken van tevoren bekend wordt gemaakt.

De 'special guest' staat samen met Tony Rebel op het podium en de 'surprise act' treedt op zondagavond op. Het gaat volgens Panic Productions om "heel grote namen".

De laatste dag begint bovendien met een optreden van de winnaar van de European Reggae Contest, waarvan de finale vrijdag in Italië plaatsvindt.

E3-strand

Reggae Sundance, een van de bekendste openluchtreggaefestivals in Europa, verruilt dit jaar de Genneperparken in Eindhoven voor het E3-strand in het nabijgelegen Eersel.

Het evenement moest eigenlijk al een paar jaar geleden verkassen omdat de provincie niet langer toestond dat het in het beschermde waterwingebied werd gehouden. Na lang zoeken heeft het festival dan eindelijk een nieuwe plek: 'pon da beach'.

Uitbreiden

Het E3-strand biedt volgens de organisatie voldoende mogelijkheden om uit te breiden. Dat is ook wel nodig, want vorig jaar raakte het evenement voor het eerst uitverkocht en moesten veel mensen daardoor teleurgesteld huiswaarts keren.

Op het nieuwe terrein kunnen ongeveer 20.000 mensen terecht, de bijbehorende camping heeft plek voor zo'n 14.000 kampeerders. De entree is dit jaar wel iets hoger dan voorgaande jaren.