In het rijtje van veelbelovende nieuwe Britse acts is de laatste tijd steevast een plekje voor The Twang gereserveerd. Het leuke van deze band is dat ze teruggrijpen naar het beruchte Madchester-geluid van begin jaren 90.

In die tijd ontstond de Britpop zoals we hem nu kennen. Bands als The Stone Roses en The Happy Mondays wisten zich te onderscheiden van de rest door hun dromerige zang en uitwaaierende gitaren.

Zo'n 15 jaar later blaast The Twang deze muziek nieuw leven in. Hier en daar wat aangepast aan deze tijd schotelt de band de luisteraar 10 nummers voor die bijna allemaal volgens de zelfde beproefde formule zijn gemaakt.

Loom

Het tempo ligt laag, de gitaren doen denken aan The Edge van U2 en de zang is loom. In een quasi-nonchalante stijl werkt zanger Paul Etheridge zich door de coupletten heen, waarna er opeens een uiterst aanstekelijk refrein opduikt. Hiervoor krijgt Etheridge regelmatig hulp van bassist Jon Watkin.

Het resultaat is dat The Twang sterk doet denken aan een kruising tussen de oude Madchester-bands en een rockversie van The Streets. Mike Skinner van The Streets is dan ook een grote fan van The Twang, dat liet hij onder meer blijken door een uitstekende remix te maken van de single Either Way. Op deze manier hoopt hij de band een steuntje in de rug te bieden.

Refrein

Maar eerlijk gezegd kan Either Way het ook prima zonder hulp van buitenaf. Het nummer is zelfs een van de beste Britse singles van dit jaar te noemen. Dit komt vooral door de dromerige zang en het refrein dat na één luisterbeurt niet meer uit je hoofd te krijgen is.

Een paar maanden terug was de band live te zien op het festival London Calling, daar waren ze voor een hoop bezoekers nog even wennen, maar wie Love It When I Feel LIke This een paar keer heeft beluisterd zal zo verknocht raken aan The Twang dat een nieuwe Nederlands bezoek van de band niet snel genoeg kan komen.

Via deze link is de video van Either Way te bekijken