Bij muziek en Brazilië denk je al snel aan bossanova en The Girl From Ipenema, maar een jonge generatie muzikanten is hard bezig daar verandering in te brengen. Nadat we vorig jaar al kennis maakten met CSS, is het deze zomer de beurt aan de 'baile funk' van Bonde Do Role.

De drie bandleden van Bonde Do Role zitten nog wat onwennig aan het tafeltje in de hotellobby. Nog niet zo lang geleden waren ze allemaal nog gewone studenten uit Curitiba, een stad in het zuiden van Brazilië en nu praten ze opeens met de internationale pers in Amsterdam. Voor Gorky, één van de twee dj's van de band, is dit zeer bijzondere ontmoeting. Volgens hem maakt Bonde Do Role muziek zoals zoveel Braziliaanse jongeren momenteel maken.

Ongecompliceerd

De muziek van de band mag dan inderdaad lekker ongecompliceerd klinken, er zit wel degelijk heel veel talent in Bonde Do Role. Niet voor niets kwam het album With Lasers onlangs uit op het befaamde Domino-label, thuisbasis voor ondermeer Franz Ferdinand en The Arctic Monkeys. Pedro, de andere dj, vertelt dat de band veel te danken heeft aan het Internet: "Bij Brazilië denken de meeste Europeanen aan een arm land. Nu is er natuurlijk veel meer armoede dan bij jullie, maar het grootste deel van de mensen heeft een vergelijkbaar bestaan als de gemiddelde Europeaan."

Feestmuziek

Toen de drie vrienden, de dj's plus zangeres/mc Marina, hun zelfgemaakte feestmuziek op het Internet zette, werd de band al snel opgepikt door de Amerikaanse dj Diplo. Sinds dat moment ging het balletje rollen. Diplo stelde de drie voor aan andere muzikanten en gaf ze adviezen over hoe ze hun nummers nog beter konden maken. Gorky loopt haast over van trots als hij bedenkt welke bands en artiesten ze sindsdien tot hun vriendenkring kunnen rekenen. "Naast CSS zijn dat onder andere Gossip, M.I.A., Soulwax en Peaches."

Inspiratie

Nu in het gesprek een aantal bands wordt genoemd is het tijd voor de vraag waar Bonde Do Role nu de muzikale inspiratie vandaan heeft; naast traditionele Braziliaans klanken klinken er op With Lasers vooral rockende gitaren, vette beats en opzwepende raps. Volgens Marina is dat een optelsom van alle muziek waarmee de bandleden zijn opgegroeid. "Mensen vergeten dat Brazilië muzikaal veel meer is dan The Girl From Ipenema." Zo geeft ze als voorbeeld Sepultura, de metalband die jarenlang de best verkopende Braziliaanse act is in het Westen.

Cavalera

Gorky voegt daar aan toe dat de drummer van die band Igor Cavalera, gestopt is met Sepultura en nu actief is als hiphop-dj. Volgens hem is dat typerend voor de hedendaagse muziekscene in Brazilië, waarin geen enkel genre wordt buitengesloten zolang het maar een goede feestsfeer oproept. De muziek van Bonde Do Role is daarvan het beste voorbeeld. Zo horen we tussen de drukke percussie en de Portugese raps opeens een gesamplede gitaar van Eric Clapton of Alice in Chains.

Sample

Helaas ligt de laatstgenoemde band wel dwars met het vrijgeven van de sample, waardoor het niet op het album te horen is. Gorky maakt dat niets uit: "De fans vinden dat nummer wel op het Internet, daar is heel veel muziek van ons te vinden. Wij geven regelmatig nummers of remixes weg aan blogs. Op die manier zijn we immers groot geworden en dat zullen we altijd in ons achterhoofd houden".

Bonde Do Role speelt aanstaande vrijdag in het kader van 5 days off in Paradiso.

Hier is de video te zien van de single Solta O Frango.