Reeds enkele jaren waren de 2 CDs van The Traveling Wilburys niet meer te verkrijgen. Nu verzameld in een fraaie boxset is nog eens goed te horen wat de superband met Bob Dylan, Roy Orbison, Tom Petty, George Harrison en Jeff Lynne voor impact heeft gehad.

How It All Began
1988 : George Harrison had zijn 'Cloud Nine' album net uit en had een opvallende b-side voor zijn single 'This Is Love' nodig om de single een boost te geven. Terwijl hij met producer (en natuurlijk oud ELO voorman) Jeff Lyne op bezoek was in de studio van Bob Dylan waren daar gelijktijdig ook Tom Petty en Roy Orbison. Hij benutte de kans om zijn 'Trouble With Care' met z'n 5en in te spelen.

Bij het aanbieden van de b-side bij de platenmaatschappij waren de mensen daar zo overrompeld dat ze gelijk vroegen of er geen mogelijkheid was om meer tracks, of zelfs een album, te gaan maken. De track was gewoon te goed voor een b-side.

Al snel waren alleen enthousiast en werden The Traveling Wilburys, het laatste woord als verwijzing naar de verzamelnaam van studioapparatuur die Lynne en Harrison bezigden, 'geformeerd'. Alle leden nemen een naam aan als waren ze de zonen van de fictieve Charles Truscott Wilbury sr.

Vol.1

Een volledig album wordt uiteindelijk in de studio van Dave Stewart (Eurythmics) opgenomen. Binnen 10 dagen staan de songs er op. Mede doordat Dylan een grootscheepse tour op stapel heeft staan. Gelijk bij het uitkomen van het Wilburys debuut 'Vol.1' in 1988 blijkt de impact groot.

De uitmuntende songs spatten uit de groeven het spelplezier spat ervan af en het voorspelde ouwe lullen imago wordt daarmee gelijk ver weg geworpen. De eerste single 'Handle With Care' wordt een grote hit en betekend het begin van een miljoenen verkopend album.

Dan slaat echter het noodlot toe. Met een hartaanval vindt Lefty Wilbury (Roy Orbison) op 6 december 1988 onverwachts de dood. De 2de single 'End Of the Line' wordt aan het omgedragen.

Vol 3.

Als vervanger van Orbison wordt vervolgens een jaar later de legendarische Del Shannon voorgesteld die op dat moment met Jeff Lynne aan een comeback album bezig is. Als Shannon echter in februari 1990 zelfmoord pleegt wordt besloten om nog 1 album met z'n vieren op te nemen. Het album is steviger en minder pakkend als het debuut, zeker niet slecht, maar vindt veel minder succes en de Wilburys heffen zichzelf op.

Wilburys boxset

De CDs waren de laatste jaren slecht of zelfs helemaal niet meer te verkrijgen. Met de 'The Traveling Wilburys Collection' wordt nu in een keer uitgepakt met een fraaie boxset. In de box de 2 albums, geremastered en beter klinkend dan ooit, een fraai 'true history' boekje en een DVD met daarop een uitgebreid historisch verhaal en 5 videoclips die er van de singles gemaakt werden.

Let in deze vooral op de video van 'End Of The Line' waarop een gitaar in een schommelstoel in beeld komt op het moment dat Roy Orbison de vocalen inzet. Hij was toen net overleden en dit was het eerbetoon van zijn broers. (Rhino/Warner)

Vol.1

Vol.3.