AMSTERDAM - Ondanks de hoogste alarmfase voor terroristische aanslagen is zondagavond in Londen het grote concert gehouden ter nagedachtenis aan het overlijden van prinses Diana, tien jaar geleden.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/1670 Circa 63.000 uitzinnige mensen waren bijeen in het gerenoveerde Wembley-stadion op wat Diana's 46e verjaardag zou zijn. Honderden miljoenen mensen konden het concert zien op televisie. Het werd in meer dan 140 landen uitgezonden, waaronder Nederland.

Wegens het terreuralarm had de politie zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Er waren volgens de Britse omroep BBC meer dan vijfhonderd agenten actief in en rond het stadion. Voor zover bekend verliep de zes uur durende show vlekkeloos.

Elton John

Op verzoek van haar zonen William en Harry, die het concert zeer opgewekt openden, traden onder anderen Elton John, Tom Jones, Bryan Ferry, Supertramp, Take That en Duran Duran op.

Behalve de veteranen hadden zij ook jongere artiesten uitgenodigd, zoals Joss Stone, P. Diddy en Kanye West. Verder stonden de musicalmuziek van Andrew Lloyd Webber en het Engelse Nationale Ballet op het programma.

Candle in the Wind

De prinsen, 25 en 22 jaar, hadden Elton John gevraagd om opnieuw Candle in the Wind te zingen, het nummer dat hij ook op Diana's begrafenis in 1997 zong. De artiest had eerder gezegd dat hij het nooit meer in het openbaar zou uitvoeren en dat gebeurde dan ook niet, hoewel velen dat wel hadden verwacht.

Kerkdienst

Op 31 augustus volgt er een speciale kerkdienst ter nagedachtenis aan Diana. Die wordt ook bijgewoond door koningin Elizabeth. Prins Charles zal ook bij deze dienst zijn.

Hij zat zondag niet in de voor Britse begrippen zeer swingende koninklijke loge, waarin Harry en William vrolijk meedansten en -klapten.

Concert Diana