Met 'Boys And Girls Of America' maakte The Hold Steady het eerste meesterwerk van dit jaar en speelden ze vervolgens een uitverkochte bovenzaal van Paradiso volledig plat.

Met een concert zondag a.s. in de Melkweg en het geweldige debuut 'Almost Killed Me' en het bijna nog betere 2de album 'Seperation Sunday' nu ook verkrijgbaar wordt dit een echt Hold Steady jaar.

Almost Killed Me

De band rondom zanger/gitarist/tekstschrijver Craig Finn startte begin deze eeuw in Minneapolis maar verkaste al snel naar Brooklyn om daar een snelle en flinke reputatie op te bouwen. Het idee van een band beginnen ontstond toen Finn en gitarist Tab Kubler naar 'The Last Waltz', het legendarische afscheid van The Band, door regisseur Martin Scorcese op film vastgelegd, zaten te kijken en zich afvroegen waarom er niet meer dat soort geweldige bands waren.

Ook de uit hun stad afkomstige Replacements, de band rond Paul Westerberg, maakte grote indruk op de band. De band begon met optreden en al snel werd een deal gescoord en het eerste album 'Almost Killed Me' in 2004 afgeleverd.

Het indrukwekkende debuut, vol met aan Springsteen and The E-street band, Replacements, punk, rhythm & blues en Jack Kerouac verwante songs bleek een echte 'sleeper'. Met veel touren en veel word to mouth werd de band steeds bekender, begon het album te verkopen en raakte het publiek steeds enthousiaster.

Vooral ook de geweldige, zeer verhalende, teksten over leven, dood, drugs, drank en religie van Finn maakten de band voor journalisten zeer aantrekkelijk. Het album groeide rustig aan uit tot een ware klassieker.

Sunday Seperation

Met het onverwachte succes van het debuut en dus een hoog verwachtingspatroon bleek het tweede album zelfs nog iets beter dan het debuut. Het bleek om een alternatief concept album te gaan waarbij de hoofdpersoon Holly (afgekort van halleluja) op zoek gaat naar het hart van de rock n roll, de verhevenheid van het katholicisme. Een zoektocht vol drugs, drank en sex.

Daar waar de teksten van Finn onstuimiger dan ooit zijn, klinkt de band super strak en gedreven en de muziek nog rijker dan op de eersteling. Het tweede meesterwerk brengt de populariteit van de band in Amerika tot grote hoogte. Het toonaangevende Pitchfork geeft het album een 8.7 en Blender maakt The Hold Steady in 2006 zelfs 'Band Of The Year'.

Beide albums zijn vanaf deze week ook in Nederland verkrijgbaar en veel te goed om te laten liggen. Zondag 1 juli zal de band in de grote zaal van de Melkweg een optreden verzorgen. Op basis van het geweldige optreden begin dit jaar in Paradiso zal ook dit optreden er een zijn van volle passie en emoties.

Almost Killed Me

Sunday Seperation