ROTTERDAM - "Het is nu menens", zegt zanger Jan Keizer. Nog een paar dagen en dan valt het doek definitief voor BZN. De populaire band uit Volendam geeft vrijdagavond en zaterdagavond de allerlaatste concerten, in Ahoy Rotterdam.

Carola Smit, Jan Keizer, Jan Tuijp, Jack Veerman, Dick Plat en John Meijer brengen zaterdagavond voor de laatste keer als BZN hun grote hits als Mon Amour, The Banjo Man, Pearlydumm en Just An Illusion. Het concert wordt rechtstreeks uitgezonden op tv.

"We hebben er deze week al een afscheidsconcert opzitten en toen zag ik mensen met rode oogjes en zakdoekjes in de zaal zitten", zegt Keizer. Anderhalf jaar geleden maakte hij bekend dat hij wilde stoppen met BZN.

"Inmiddels zijn we bijna bedreven geworden in het afscheid nemen, maar ik denk toch niet dat ik me kan wapenen tegen de emoties zaterdag."

Dubbel

Zangeres Carola Smit kijkt met gemengde gevoelens naar zaterdag. "Aan de ene kant zie ik er heel erg tegenop, maar aan de andere kant kijk ik er naar uit omdat we er al zo lang mee bezig zijn. Het is heel dubbel."

Tijd om in een gat te vallen, hebben de bandleden niet. Jan Keizer, Carola Smit en Dick Plat hebben al laten weten als soloartiest verder te gaan. "En ik heb meer tijd voor mijn kleinkinderen", zegt Keizer.

Aandacht

"Ik heb helemaal geen tijd om in een zwart gat te vallen", vult Smit aan. "Zondag word ik gewoon weer wakker en vragen mijn kinderen om aandacht. Er is genoeg te doen."

Palingsound

De Band Zonder Naam werd in 1966 opgericht. In eerste instantie was de muziek vrij hard totdat visverkoopster Annie Schilder de band kwam versterken. Met Mon Amour werd meteen een enorme hit gescoord, waarna vele volgden. De term 'palingsound', een benaming voor de kenmerkende muziek van BZN, was geboren. De teksten zijn in het Engels, Frans en Nederlands.

Nadat Schilder de band had verlaten in 1984, werd ze opgevolgd door de destijds 20-jarige Carola Smit. Ook met haar als zangeres bleven de Volendammers succesvol.

Platina

BZN is de best verkopende albumartiest van Nederland, met een kleine 80 gouden en platina platen. Ze zijn tevens de enige artiest die 26 jaar achtereen minstens een hit per jaar in de Top 40 had.