Digitalism is een duo uit Hamburg, maar ze klinken niet Duits. De band brengt ons met Idealism het hippe geluid zoals dat op dit moment op komt zetten vanuit de Parijse underground.

Met labels als Ed Banger en Kitsuné komt de allerbeste dansmuziek op dit moment uit Frankrijk, net zo’n 15 jaar geleden toen daar opeens bands waren als Daft Punk en Cassius.

Muzikaal is er eigenlijk niet veel veranderd in die tussenliggende tijd. Nog steeds heeft de muziek zijn wortels in de disco-muziek en is deze op maat gesneden voor de dansvloer. Het enige verschil is dat de muziek anno 2007 een heel stuk vetter klinkt.

Bassen

De bassen op Idealism klinken smeriger dan ooit en synthesisers knetteren en gieren harden dan tevoren. Digitalism klinkt op een flink aantal nummers dus als een opgevoerde versie van Daft Punk. Maar er is meer: Digitalism onderscheidt zich nog eens door veel invloeden van populaire gitaarmuziek in de nummers.

Zo klinkt I Want I Want, afgezien van de vocalen, als een remix van een nummer van Franz Ferdinand. Waar dit soort bands steeds vaker hun nummers laten bewerken door hippe dance-acts, probeert Digitalism vanaf de anders kant van het muzikale spectrum het gat tussen dance en rock te overbruggen.

Dansbaar

Een goed voorbeeld van die brug is het nummer Digitalism In Cairo, dat eigenlijk een illegale remix is van een nummer van The Cure en dat nu al een paar weken een groot succes is op menig dansvloer.

Maar DJ’s kunnen ook een willekeurig ander nummer van Idealism opzetten, want elke track klinkt even vet en dansbaar, met als hoogtepunt het nummer Anything New, een meer dan geslaagde mix van hippe gitaarmuziek en pompende bassen.

Festivalact

Net als bands als The Prodigy in het verleden, weet Digitalism dus een danceplaat te maken waar het rockpubliek ook wat mee kan. Dit maakt van de band dus een zeer geslaagde festivalact.

Naast acts als Justice en Simian Mobile Disco is Digitalism een van de voortrekkers van een heel nieuw geluid in de dansmuziek. Met de albums van die twee andere acts in het vooruitzicht, belooft deze zomer muzikaal erg goed te worden.

Op 4 juli staat Digitalism op het 5 days off-festival in de Melkweg