‘The Complete BBC Sessions’ geeft een mooi overzicht van wat Dusty Springfield in de jaren zestig en zeventig op de Britse tv en radio opnam.

Spingfield – de blanke zangeres met de zwarte stem - haalde haar eerste successen met The Springfields gedurende de eind jaren vijftig, begin jaren zestig. Zowel in Engeland als Amerika werd het trio zeer populair.

Op de top van hun succes in 1963, terwijl ze in Nashville opnamen aan het maken waren, besloot Dusty het solopad te kiezen. Gelijk met haar eerste hit ‘I Only Want To Be With You’, een pastiche Phil Spector hit, was het raak.

Bacherach

De top tien in zowel Engeland als Amerika werd ermee bereikt. Ook de samenwerking met (toen upcoming) songschrijversteam Hal David en Burt Bacherach verliep prima.

Hit

De eerste door hen gepende hit voor Dusty , ‘Wishin & Hopin’, bleek een wereldwijde hit te zijn. Met Bacherach en David kwamen daar nog vele bij. Hoogtepunt bereikte Springfield in 1969 met de opnamen uit de vermaarde Muscle Shoals studio, de plek waar alle Stax grootheden hun legendarische opnamen maakten.

Onder de titel ‘Dusty In Memphis’ maakte ze een album hartveroverende soulsongs. Het album kan gezien worden als haar meesterwerk.

Jaren zeventig en tachtig

Na het eclatante succes van haar albums en de enorme status die ze had opgebouwd, kwam de onvermijdelijke periode dat haar albums geen succes meer hadden.

Ze besloot het een periode rustig aan te gaan doen en woonde een flink aantal jaren in de States. Een periode waarin bekend werd dat ze in flinke depressies zat en kwam pas in 1978 met een album terug.

Kanker

Ze maakte vervolgens een aantal albums die niet slecht waren maar niet erg opvielen. Haar echt grote terugkeer kwam echter pas in 1987 toen Chris Lowe en Neil Tenant, alias Pet Shop Boys, haar vroegen voor ‘What Have I Done To Deserve This’. Het bleek een grootse terugkeer.

Het door de Pet Shop’s geproduceerde album ‘Reputation’ bleek het meest verkochte Dusty-album na de glansrijke albums uit de jaren zestig. Het (wederom) in Nashville opgenomen ‘A Very Fine Love’ verscheen in 1995. In diezelfde periode werd bij Dusty kanker geconstateerd, die haar, ondanks het feit dat ze na een jaar genezen werd verklaard, toch bij terugkomst in 1999 het leven kostte.

BBC sessions

De archieven van de BBC laten een fijne collectie songs horen die Dusty opnam vanaf de eind jaren vijftig. Eerst een drietal songs met The Springfields en daarna een heerlijke willekeur aan verrassende opnamen. Van haar versies van ‘La Bamba’ en ‘Uptight (Everything Is Alright) tot fraaie versies van grote hits als ‘You Don’t Have To Say You Love Me’ en ‘Son Of A Preacherman’.

Met een prima verhaal in het boekje als guideline een waardevolle aanvulling op het oeuvre van Dusty Springfield.