‘Magic Murder And The Weather’ was het vierde en tegelijkertijd laatste album van de Londense formatie Magazine.

De eerste barsten in de band kwamen toen gitarist John McGeoch op basis van het ‘The Correct Use Of Soap’ album werd gevraagd om bij Siouxie And The Banshees te komen spelen.

Toetsenist Dave Formula en bassist Barry Adamson waren bovendien betrokken bij Visage, een project van Steve Strange die in zijn eentje de Blitz/New Romantics beweging had opgezet en al heel snel navolging kreeg.

Martin Hannett

Met nieuwe gitaristen Ben Mandelson en Robin Simon werd er aan het album ‘Magic Murder And The Weather’ begonnen met wederom producer Martin Hannett achter de knoppen.

Dat de rek uit de band zat - de band had zich met de eerste drie albums steeds weten te vernieuwen - werd met het laatste album duidelijk. Hoewel het album bepaald niet als een mislukte zwanenzang mag worden gezien, is de verrassing er vanaf.

Loom

Het album begint nog sterk met op Nothern-soul gedreven ‘About The Weather’ en kent daarna in ‘This Poison’ en het ska gestuurde ‘The Great Man’s Secrets’ natuurlijk ook prima songs.

Maar de sfeer is wat loom en de teksten van Devoto zijn wel erg cynisch geworden. Alsof hij ook wel aanvoelde dat Magazine een einde had gevonden. Zoals hij na elk album het idee had om de band op te doeken, omdat de vernieuwingsdrang zoveel energie koste, deed hij dat na Magic Murder And The Weather uiteindelijk definitief.

Extra’s: Twee overgebleven studio-opnamen in de vorm van ‘In The Dark’ en ‘The Operative’.