In heel veel hiphop- en R&B-videos zie je artiesten die volgehangen zijn met blingbling, patserige kettingen vol diamanten en andere edelstenen. Ook in de nieuwe video van het Nederlands/Engelse duo Kubus & Bang Bang, maar dan wel op een heel andere manier.

De nieuwste videoclip van gerenommeerd synth-hop duo Kubus & BangBang werd plotsklaps aangeleverd door een enthousiaste 18-jarige fan. Niet zo gek in een tijd waarin user generated content welig tiert.

De videomaker in spé maakte het zichzelf echter niet echt makkelijk door te kiezen voor misschien wel het meest zwaar beladen nummer van het album Learning Curve: Conflict Diamonds.

Kritiek

Conflict Diamonds biedt BangBang een podium voor alarmerend sociaal inzicht en ongezouten kritiek op rappende en zingende collega's die de diamanten verheerlijken waardoor dagelijks mensen lijden en zelfs sterven.

Terwijl de welvarenden zich verrijken en 'verfraaien' brokkelen de ontwikkelingslanden meer en meer af. In de video worden beelden van o.a. Beyoncé, Pharrell Williams, Snoop Dogg, Jennifer Lopez, 2Pac en 50 Cent afgewisseld met beelden van de doden, gewonden en geamputeerden die het mijnen van bloeddiamanten als gevolg heeft.

Genocide

De aanschaf en verheerlijking van "diamonds that stink of genocide" stimuleert deze verschrikkelijke omstandigheden. "Boycot jewellery, period," is de weinig subtiele maar eerlijke conclusie.

BangBang is bezorgd, maar tegelijkertijd ook hoopvol: "Ik ben erg trots op dit project. Hopelijk zetten we hiermee een trend. De maker van de clip is het bewijs dat gelukkig niet alle jongeren herzenloze consumenten zijn."

Conflict Diamonds is te bekijken op het Top Notch YouTube kanaal youtube.com/TopNotchNL, op online Hiphop-magazine Statemagazine.nl en op YouTube zelf.

Let op! De clip bevat schokkende beelden.