Het fenomenale debuut ‘Real Life’ van het Britste Magazine was de basis voor een onstuimige carrière waarin nog drie indrukwekkende albums en een liveplaat zouden uitkomen. ‘The Correct Use Of Soap’ (1980) is het derde album.

Waar het tweede album ‘Secondhand Daylight’ vooral gedreven werd door de donkere klanken van de keyboards van Dave Formula en de confronterende teksten van zanger Howard Devoto, klinkt ‘The Correct Use Of Soap’ als een weldadige opening naar een lichter leven.

Siouxie

Een album ook waar het samenspel van drummer John Doyle en het geweldig soepele spel van bassist Barry Adamson de basis vormt van alle tracks. Het gitaarspel van John McGeoch klinkt subtieler én compacter (het was dit album waarom Siouxie hem in de band wilde hebben) dan ooit en het keyboardwerk van Dave Formula houdt zich vaak beperkt tot subtiel pianospel.

De teksten van Howard Devoto houden echter genoeg venijn om van een ideale combinatie te spreken. En de productie van Martin Hannett doet de rest.

Of Soap

Gelijk met de albumopener, én eerste single, ‘Because You’re Frightened’ hebben we misschien wel de beste single van Magazine, naast het briljante ‘Show By Both Sides’ van het debuutalbum, te pakken.

De uiterst gedreven gitaarriff, een ijzersterke melodie en een geweldige tekst maken dit een prima new wave-classic. Maar daar staan er op dit album nog wel een paar van. Luister naar ‘I’m Your Party’, met de lijzige vrouwenzang op de achtergrond, met zijn spannende jazzy hook, of het geweldige ‘Philadelphia’ met de pompende bas van Adamson als basis.

Ook Sly Stone’s ‘Thank You (forlatinmebemyselfagain)’ (dat ideaal aansluit op het eigen ‘I Want To Burn Again’), op dat moment al een Magazine live-knaller, hakt er prima in. Wat een geweldige uitvoering en wat een geweldig stel muzikanten!

Met het trefzekere ‘A Song From Under The Floorboard’ sluit het album weer sterk af. Al met al misschien wel het meest rijke Magazine-album.

Extra’s:

‘Twenty Years Ago’ de b side van ‘A Song From Under The Floorboard’ reeds eerder opgenomen voor een John Peel sessie aan het begin van het jaar. Een bizarre gesproken song ‘The Book’ die als b-side van ‘Thank You (forlatinmebemyselfagain) verscheen. Extra ook het niet eerder verschenen en erg mooie ‘Upside Down’ en een speciale versie van ‘The Light Pours Out Of Me’.