Twee goede band op één avond, dat komt niet vaak voor. Soms is er wel een sprake van een verrassend voorprogramma, maar de Kaiser Chiefs en Architecture In Helsinki op dezelfde avond is veel meer dan dat.

De band die de zaal deed uitverkopen was natuurlijk de Kaiser Chiefs, Dankzij het grote succes van hun recente hit Ruby, is er vrijwel niemand die de band niet kent. De Kaiser Chiefs hoefden daarom niet veel te doen om de zaal helemaal gek te maken.

Alleen het opkomen van de mannen deed Paradiso letterlijk op de grondvesten schudden. Toen vervolgens de band aftrapte met Everyday I Love You Less And Less, was de wedstrijd eigenlijk al beslist in het voordeel van de Kaiser Chiefs. Het publiek gaf zich meteen al gewonnen en liet alles over zich heen komen.

Meezingers

Wat volgde was een goede mix van oud en nieuw werk, waarbij de nummers van het eerste album vooral meezingers waren en het nieuwe repertoire stevig rockte.

Frontman Ricky Wilson, die nooit moe lijkt te worden, bleef het publiek maar opzwepen, zodat de rest van de band ogenschijnlijk gemakkelijk de rest deed.

Hoogtepunt was de zegetocht die Wilson maakte op het balkon van de zaal, waarbij hij, in een speciaal voor hem afgezette erker zich liet toejuichen door de zaal. Bij een mindere band was het zelfverheerlijking geweest, bij de Kaiser Chiefs was het gewoon dik verdient.

Toetje

Net zoals in een goed restaurant was het toetje van deze avond net zo smakelijk als het hoofdgerecht. Na afloop van de Kaiser Chiefs speelde in de kleine zaal de Australische band Architecture In Helsinki.

Lang niet zo bekend als de andere band van de avond, en dat zullen ze ook nooit worden, maar zeker niet minder interessant. Het collectief kenmerkt zich live vooral doordat geen enkel bandlid een vast instrument schijnt te bespelen.

Constant wisselt men van bijvoorbeeld gitaar naar drums, om vervolgens even een paar regels te zingen. Dit lijkt allemaal erg chaotisch, toch weet de band de nummers erg strak en goed te spelen.

De nadruk ligt vooral op de nummers van het laatste album, In Case We Die, maar men presenteerde ook een handvol nieuwe nummers aan het publiek. Deze zullen in augustus verschijnen op het nieuwe album Places Like This.

Stijlenmix

Het knappe van Architecture In Helsinki is de springerige mix van stijlen, waarbij je moet denken aan een swingende versie van Belle & Sebastian of een springerige uitvoering van The Arcade Fire, maar bovenal doet de band live erg aan de Talking Heads denken.

Kortom, de avond was meer dan geslaagd, met een in bloedvorm verkerende Kaiser Chiefs en een veelbelovende Architecture In Helsinki.

Bekijk hier de video van de nieuwe single van Architecture In Helsinki.