DJ Kicks is een serie waarin artiesten worden gevraagd om een, op een cd passende, dj-set in elkaar te draaien. Dat levert al vele jaren zeer interessante verzamelaars, waarvan de editie door Hot Chip wel heel erg geslaagd is.

De meeste artiesten die een album voor deze serie mogen maken, specialiseren zich in het genre waarin men zich het beste thuis voelt. Aangezien Hot Chip niet echt in een hokje te plaatsen valt is deze mix, die in iets meer dan een uur 24 nummers aan bod laat komen, zeer divers en daardoor ook zeer spannend.

Eigen wijze

Net als bij andere DJ-sets bouwen de heren van Hot Chip deze mix zorgvuldig op, maar dan wel op geheel eigen wijze. Zo zitten er tussen de hippe dance-acts ook wat hiphopnummers, waarna een half uurtje opeens een nieuw nummer van Hot Chip voorbij komt.

Een nieuw nummer is min of meer traditie in de DJ Kicks-serie, maar Hot Chip heeft in tegenstelling tot voorgangers in de serie geen afdankertje gebruikt. My Piano hoort tot de betere nummers van de band. Vanaf dat moment gaat de cd ook echt goed los met een nummer van New Order in de remix door Shep Pettibone, ooit de hipste remixer ter wereld, aankomend raptalent Young Leek en een oude hit van Etta James.

Genieten

Zo valt er elke minuut wel wat nieuws te genieten op deze cd. Vooral omdat Hot Chip van oude vergeten genres de juweeltjes laat herleven, zoals de 2step van Wookie. Ook mooi om te horen is hoe de hippe electro van Audion overgaat in het pianospel van Joe Jackson's Steppin' Out.

Het is allemaal niet superstrak gemixt, maar wel met overtuigend veel liefde voor de muziek gedaan. De cd klinkt daardoor niet alsof men overdreven goed gezocht heeft naar de allercoolste platen, maar juist een leuke verzameling heeft gemaakt van wat er toevallig voor handen was. Van zo'n soort insteek kunnen nog heel veel, technisch betere, DJ's wat leren.

De Dj Kicks van Hot Chip is een meer dan vermakelijke mix geworden, waarmee op menig feestje de DJ overbodig kan worden gemaakt. Want welke DJ durft er tegenwoordig nog een swingende plaat van Ray Charles op zetten na een stapel dance-platen? Hot Chip in ieder geval wel.