De naam Eldar is er een om te onthouden. Het is namelijk niet alleen de naam van een geweldige jazz pianist (volledige naam is Eldar Djangirov) maar brengt met 'Live At The Blue Note' ook nog eens zijn 5de album uit. Hij is nog maar 19 jaar!

De Russisch/Amerikaanse jazz pianist Eldar Djangirov bracht reeds twee albums uit op het kleine D&D records voordat hij een groot contract tekende bij het grote Sony classics. Daar imponeerde hij gelijk op 17 jarige leeftijd met een gelijknamig debuutalbum, waar dan ook maar gelijk jazzhelden John Patitucci en Michael Brecker op mee speelden.

Pianospel

Vooral door zijn jonge leeftijd was er eerst nogal schuchter vanuit de jazzhoek gereageerd op de fuzz rond Eldar maar elke jazzliefhebber en muzikant ging al snel overstag bij het zien van zijn live kwaliteiten. Zijn pianospel, een ideale mix tussen Art Tatum, Duke Ellington en Bill Evans, is er dan ook een van uitzonderlijke klasse.

Live At The Blue Note

Dat is goed te horen op het album 'Live At The Blue Note' wat net in Nederland uit is. Trompettisten Chris Botti en Roy Hargrove zijn te gast maar Eldar zelf die zijn meesterlijke gave optimaal ten toon kan spreiden. Of het nu een standard als Cole Porter's 'What Is This Thing Called Love' is, die hij en zijn trio een volledig eigen draai geven, of een geweldige compositie uit de eigen koker, zoals bijvoorbeeld 'Chronicle'.

De al eerder gemelde samenwerking met Botti en Hargrove pakt daarnaast ook uitstekend uit. Vooral Hargrove is geweldig op dreef als hij met Eldar in duel gaat in een prima interpretatie van Thelonious Monk's 'Straight No Chaser'.

Maar let in deze ook vooral op dat knallende pianospel van Eldar die met zijn linkerhand, bijna nog meer als de drummer, het stuwende ritme aangeeft.

Vertolking

Ook de geweldige trio benadering van het overbekende 'Besame Mucho' krijgt een glansrijke vertolking. Fascinerend hoe Eldar die song volledig naar zich toetrekt met pianopartijen waarin hij de hele zanglijn lijkt te verwerken. 'Live At The Blue Note' is een ongelooflijk album vooral als je er bij nadenkt dat Eldar bij de opnamen nog geen 18 jaar oud was. (Sony Classics/BMG)