Dinsdag 22 mei, waren Neil Tenant en Chris Lowe, alias The Pet Shop Boys, na 3 jaar afwezigheid weer terug in Nederland. In de RAI speelden ze voor een enthousiast publiek een dwarsdoorsnee van hun 20 jarig repertoire waarbij natuurlijk de nadruk lag op hun laatste album 'Fundamental'.

The Pet Shop Boys maken een soort van omgekeerde tour. Eerder deden ze Zuid Amerika aan en nu pas doen te ze een tour door Europa. Waar menig band het gehele Zuid Amerikaanse continent overslaat weten de PSB waar hun fans zitten. Als een van de weinig Britse bands worden hun album daarom ook in die landen nog uitgebracht.

Belangstelling

Sowieso is de belangstelling voor PSB wereldwijd bijzonder groot. De gehele tour was binnen mum van tijd uitverkocht. Ook het concert in de Amsterdamse RAI. En waar de vorige keer de HMH binnen no time een dansende massa was gebeurde dat nu vanaf het 4de nummer in de RAI.

Waar de RAI een erg mooie zaal is maar door de zitplaatsen, voor dit soort concerten wat statisch, kreeg het publiek de ruimte naar voren te lopen en daar bij het podium te gaan dansen. Al snel stond iedereen ook voor zijn stoelen te dansen. Een prima gezicht. Daarbij gezegd dat het geluid uitstekend was.

No show

Veel show maken de PSB niet. Op het podium stond als enig instrument een keyboard en een onbeweeglijke Chris Lowe daarachter. Zanger Neil Tenant, ook al niet de meest beweeglijke man in showbizz, liet zich omringen door dansers en zangers.

Het decor was simpel maar doeltreffend. Een groot doek, met 4 balken afgezet (2 in de hoogte en 2 in de breedte) waarop projecties te zien waren deze de rest. En uiteindelijk draaide natuurlijk alles om de muziek en daarin werd het publiek perfect voorzien.

Setlist

Openingsnummer was opvallend genoeg het nummer 'We Are The Pet Boys Boys', het nummer wat de PSB schreven voor het laatste Robbie Williams album. (Momenteel is 'She's Madonna', het andere door de PSB geschreven nummer voor het laatste Robbie album, een zeer grote hit). Maar daarna ging het al snel van 'Minimal' en 'I'm With Stupid' (van het laatste album) naar grote oude hits als 'Rent', 'Suburbia' en live klappers als 'Domino Dancing' en 'Shopping'.

Enthousiast

Het publiek reageerde, terecht, zeer enthousiast. Geen grote hit werd overgeslagen. Het aan prinses Diana opgedragen 'Dreaming Of The Queen' met een mooie projectie daarbij zorgde even voor een rustpunt net als het akoestische 'Home & Dry', waarbij Tenant de akoestische gitaar ter hand nam.

Na pakweg anderhalf uur hits verdween de band van het podium om daarna met een lekker pittig 'It's A Sin' nog eenmaal het publiek flink aan het dansen te krijgen. En terwijl Lowe en Tenant daarna het podium afliepen verrasten de achtergrond zangers ons nog even met een korte medley van alle hits die er voorbij waren gekomen. Een uiterst geslaagde PSB avond weer!

Pet Shop Boys