Een ruim veertig koppig orkest wat grooves en strijkers en blazers bij elkaar brengt dat is The Heritage Orchestra. Vanuit Londen bestormen ze nu de wereld onder de bezielende leiding van Chris Wheeler en componist Jules Buckley. Hun debuutalbum is al even uit maar verdient alle bijzondere aandacht.

The Heritage Orchestra is samengesteld uit jonge gretige muzikanten (allen zijn onder de 25 jaar) die vooral hun geld verdienen met het spelen bij klassieke orkesten. Omdat hun liefde voor muziek verder gaat dan het spelen van klassieke werken, spelen ze bij Heritage Orchestra. Het grootste gedeelte van de muzikanten is daarnaast afkomstig van de Guildhall School of Music uit Londen, een vermaard conservatorium in de Britse hoofdstad. Een paar jaar geleden werd het orkest samengebracht door Chris Wheeler.

Hij besloot het orkest samen te stellen nadat hij componist Jules Buckley had ontmoet. Buckley had een aantal opvallende orkest stukken geschreven waarbij hij gebruik wilde maken van een ritmische ondergrond (lees:funky basis) en waarop strijkers en blazers dan het extra raffinement zouden gaan aanbrengen. Een groots meeslepend orkestgeluid met filmische elementen.

Axelrod

Met het starten van het orkest werden de dromen geheel verwezenlijkt. Jazz, funk, soul en klassiek verwerkt in fraai gestileerde composities zoals die eerder vanuit Los Angelos eigenlijk alleen door grootmeester David Axelrod werden gedaan. Vergelijkbaar met Axelrod schrijft Buckley stukken voor orkest, vol vette arrangementen, en voor zangers/essen, vanuit een meer sobere orkestbasis. Eerste concerten die werden gegeven (het is natuurlijk erg moeilijk zo'n orkest qua planning bij elkaar te krijgen) was de grote Gilles Peterson gelijk enthousiast om een album op te gaan nemen voor zijn nieuwe Brownswood label.

Er werden 2 dagen Abbey Road geregeld, een week mixen en het debuutalbum lag in de winkels. En het is een verbijsterend mooi album geworden. Net als bijvoorbeeld Axelrod, maar ook iemand als Craig Armstrong (de man die arrangementen maakte voor o.a. U2 en Madonna maar ook de filmscores maakte voor Romeo & Juliet en Moulin Rouge) heeft Buckley de gave om spannend opgebouwde composities te maken die laag over laag worden opgebouwd.

Composities

Het 'The Heritage Orchestra' album kent een vijftal composities waarbij het slotstuk 'Tell Me Stories - The 1890 Affair' in drie stukken opgebouwd ronduit de langste en meest opvallende is. Maar ook het erg fraaie 'Ballad For String' valt op, waarbij de zang in combinatie een bijna 4Hero-achtige sfeer meekrijgt. De fantastisch spelende muzikanten en de overweldigende productie overtuigen volop. Zangeressen Liz Swain en Natalie Williams zijn daarnaast een prima aanvulling met hun soulfulle vocalen. Het is een album wat zich met de meerdere draaibeurten helemaal openbaard.

Het orkest is in Londen, ondanks de weinige keren dat ze optreden, al een veelgevraagd studio orkest geworden. Brian Eno en Chris Bowden (Ninja Tune, Soul Jazz) 'gebruikten' het orkest al. En voor het laatste Arctic Monkeys album 'Favourite Worst Nightmare' werd Jules Buckley gevraagd voor enkele songs de orkest arrangementen te schrijven.