AMSTERDAM - Gitarist Chris Urbanowicz van de Editors hoopt dat hun nieuwe cd uitlekt voor de release eind juni. "Ik vind het maar niets dat onze fans de nieuwe liedjes nog niet hebben gehoord."

Alleen wat goede bekenden en journalisten hebben de cd tot nu toe kunnen beluisteren. "De recensie-exemplaren van de pers zijn beveiligd toch? Helaas."

De Britse band wordt al sinds hun debuutalbum twee jaar geleden omarmd door Nederland. Het optreden op 6 juni in de Melkweg in Amsterdam had geen publiciteit nodig om uitverkocht te raken.

Lowlands

Het eerste buitenlandse optreden van de Editors was op het muziekfestival Lowlands in 2005. "Wij waren in Nederland, maar onze apparatuur stond nog in Engeland. De vliegtuigmaatschappij was ze vergeten mee te sturen", zegt zanger Tom Smith.

"Ja, daar waren we best een beetje overstuur van. Sta je daar als beginnende band, een tent vol publiek stond op ons te wachten en we hadden geen instrumenten." Uiteindelijk konden ze van andere bands het een en ander lenen en het concert verliep verder prima.

Vrolijker

De tweede cd van het Britse viertal heet An End Has A Start en is de opvolger van het succesvolle The Back Room. "De muziek is vrolijker dan de voorganger", zegt Chris. "De teksten zijn echter donkerder", vult Tom aan. "We hebben ons best gedaan om een logisch vervolg te maken, maar toch helemaal anders."

Tom heeft zich een tijdje thuis opgesloten om de nummers te schrijven. "Ik heb rust nodig om nummers te schrijven, ik kan dat niet onderweg in de tourbus of het vliegtuig." Chris heeft daar beduidend minder last van. "Ik schreef het nummer Bones in een gayclub in Rome."

Band

De Britten hebben een speciale band met Nederland. "Naast Engeland hebben we hier de meeste fans. Als ik zie wat voor zalen we vullen, geweldig", zegt Tom.

Het Lowlands-optreden twee jaar geleden zal ze altijd bijblijven, net als het optreden op Noorderslag in Groningen januari 2006. "We hadden al een tijdje niet meer opgetreden en weinig geoefend", zegt Chris.

"Ik dacht dat mijn keyboard vals was", zegt Tom. Hij smakte tijdens het optreden het keyboard tegen de grond van frustratie. "Maar het lag aan mij", geeft Chris lachend toe. "Ik speelde de hele tijd verkeerde noten op de gitaar, waardoor Tom dacht dat het keyboard niet goed was."