BRUSSEL - Het plan van Europarlementslid Toine Manders (VVD) voor een EU-Songfestival krijgt steun in het buitenland. Ingezonden brieven in Vlaanderen meldden vrijdag: "Zo zie je maar, er zijn nog slimme Nederlanders" en "Eindelijk iemand die inziet dat het zo niet verder kan".

Drie briefschrijvers in de krant Het Laatste Nieuws geven 100 procent steun aan het plan. Op Nederlandse internetfora wordt ook overwegend positief gereageerd, hoewel sommigen het juist onzin vinden.

9 mei

Manders wil jaarlijks op 9 mei (de Dag van Europa) in het Europees Parlement in Brussel een festival met alleen artiesten uit de 27 EU-landen. Hij werkt inmiddels een half jaar aan het idee met Sandra Reemer en Henk Krol (Gay Krant).

De VVD'er overlegt volgende week vrijdag met het Europese tv-bedrijf RTL. Het commerciële RTL heeft tv-zenders in negentien van de 27 EU-landen, zodat het songfestival een miljardenpubliek kan bereiken. De eerste uitzending kan al in 2008 op de buis komen. Manders wil zich niet met de opzet bemoeien, maar gaat uit van een vakjury in plaats van televoting.

Gestolen

Manders zegt ook vele enthousiaste reacties te krijgen van collega-Europarlementsleden uit andere landen. "Ik moet oppassen dat mijn idee niet gestolen wordt", zei Manders, die volgende week ook een afspraak heeft met Europees Commissaris Margot Wallström (Communicatie).

Veel Belgen zijn, net als Nederlanders, teleurgesteld in het Eurovisie Songfestival. Vooral vorig jaar rekende België zich tot de absolute favorieten, maar zangeres Kate Ryan kon al in de halve finale roemloos naar huis.

Bij een EU-festival zou ook Italië weer meedoen, dat al eerder is afgehaakt bij het Eurovisie Songfestival.