AMSTERDAM - Tenor- en sopraansaxofonist Wayne Shorter heeft de Concertgebouw Jazz Award 2007 gewonnen. Hij krijgt de oeuvre-prijs op 21 juni uitgereikt door de directeur van het Amsterdamse Concertgebouw, Simon Reinink. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

Wayne Shorter is met zijn Wayne Shorter Quartet in het kader van het Holland Festival op 21 juni te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Het kwartet en het orkest staan samen op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam, met een aantal speciaal voor deze gelegenheid geschreven jazz-arrangementen van de hand van Shorter.

Miles Davis

Shorter (New Jersey, 1933) heeft als saxofonist en songwriter grote invloed uitgeoefend binnen de jazzmuziek, aldus het Concertgebouw. Als musical director van Art Blakey's Jazz Messengers en als lid van het legendarische Miles Davis Quintet maakte hij grote furore.

In de jaren '70 vormde hij samen met Joe Zawinul de fusiongroep Weather Report, maar ook solo maakte hij platen. Shorter staat bekend als een sublieme saxofonist.