Op Traffic And Weather doen de Fountains Of Wayne voor de vierde achtereenvolgende keer weer waar ze goed in zijn: het maken van vrolijke pretentieloze liedjes.

In thuisland Amerika scoorde de band een grote hit met Stacy's Mom, maar dit succes bereikte nooit ons land. De belangrijkste voetnoot van de Fountains Of Wayne in de Nederlandse muziekgeschiedenis was hun optreden op Pinkpop in 1997.

De band speelde een prachtige versie van The Golden Earring's Radar Love. Toen een journalist ze na afloop daarover een vraag stelde, liet de band weten dat ze nooit hadden geweten dat The Golden Earring een Nederlandse band was, men dacht dat ze uit "Kansas ofzo" kwamen.

Deze anekdote typeert de muziek die de band nu al vier albums lang maakt. De Fountains Of Wayne gaan niet voor composities met een hoge artistieke waarde, maar putten hun inspiratie uit de gouwe ouwe hits die je op de vele Amerikaanse radiozenders voorbij hoort komen.

De nummers zijn bijna allemaal volgens het zelfde beproefde recept: niet te lang, een herkenbaar en meezingbaar refrein en zo af en toe een fijne gitaarsolo. De Fountains Of Wayne, die hun naam overigens hebben van een groothandel in tuinartikelen, lijken hiermee patent te hebben op het perfecte popliedje.

Op tekstueel gebied is de band wel wat raarder dan de gemiddelde band. De nummers gaan vaak over alledaagse onderwerpen, waar niemand ander dan deze band liedjes over zou schrijven. Op Traffic And Weather komen onder andere verhalen over een oude Subaru en mensen die op het vliegveld op hun koffers wachten voorbij.

Deze luchtige kijk op alledaagse dingen geven op een vreemde manier de nummers een bepaald soort diepgang mee, waardoor de muziek veel en veel leuker is dan de uitgekauwde liefdesliedjes van de hetzelfde klinkende muzikale collega's uit de jaren 70 en 80.

Wat wel jammer is aan Traffic And Waether is dat op de cd niet echte uitschieters staan, dit in tegenstelling tot de eerdere albums van Fountains Of Wayne. Ondanks dat een nieuw album van deze band altijd een fijne verrassing is, is de vierde plaat van de band wel de minst geslaagde.