AMSTERDAM - Trijntje Oosterhuis heeft een duet opgenomen met de 14-jarige Kim Hoorweg. Het nummer 'What a little moonlight can do' is te horen op het debuutalbum van het meisje, 'Kim is back'.

Het tweetal zong het nummer al eerder tijdens één van de concerten van Trijntje. Kim is door Trijntje besmet geraakt met het jazzvirus, zegt ze.

Jazzpianist Erwin Hoorweg, de vader van Kim, probeerde zijn dochter verschillende keren te interesseren voor jazz, maar volgens hem wilde zij daar jarenlang niets van weten.

Daar kwam verandering in toen hij arrangementen schreef voor het album 'Strange fruit' van Trijntje. Bij een bezoekje aan de opnamestudio nam Erwin zijn toen 10-jarige dochter mee.

Pop-achtig

Daar maakte Kim kennis met Trijntje en werd haar interesse voor jazz gewekt. "Trijntje zong het op een pop-achtige manier, waardoor ik de liedjes opeens veel beter begreep", vertelt Kim.

"Dankzij haar leek het me toch wel interessant om jazz te zingen en ben ik me verder in het genre gaan verdiepen."

Van Trijntje kreeg Kim een cd-box cadeau met liedjes van Ella Fitzgerald, die de Grand Old Lady wordt genoemd.

Repertoir

Het repertoire op haar eerste cd is dan ook geïnspireerd door Fitzgerald en met name haar vertolkingen van de liedjes van componist George Gershwin.

Kim heeft een eigen draai gegeven aan de liedjes. "Ik kijk heel anders naar die klassieke liedjes dan een volwassen vrouw", legt ze uit.

"Al probeer ik me natuurlijk wel in te leven in de situaties waarover ik zing en probeer ik het gevoel zo goed mogelijk over te brengen."

Album

Het talent wil met haar album, dat op 18 mei verschijnt, iets bereiken. "Ik hoop dat ik ertoe kan bijdragen dat jonge mensen ook naar jazz gaan luisteren. Jazz heeft het stempel van oudelullenmuziek, maar het is juist zo leuk."

Haar vriendinnen heeft Kim al overtuigd. Zij komen allemaal kijken als Kim voor de eerste keer optreedt op het North Sea Jazz Festival. De jonge ster staat op 14 juli in Ahoy in Rotterdam.