HELSINKI - Servië heeft zaterdagavond het Eurovisiesongfestival gewonnen. Marija Serifovic kreeg met het nummer Molitva de meeste punten van het Europese publiek. Oekraïne werd tweede en Rusland derde tijdens het 52e songfestival, dit jaar gehouden in de Finse hoofdstad Helsinki.

Servië won met 33 punten verschil van nummer twee Verka Serduchka, de zingende travestiet uit de Oekraïne.

De Nederlandse deelneemster Edsilia Rombley werd in de halve finale donderdag al uitgeschakeld.

Ze verraste zaterdag het Europese publiek door toch nog even in beeld te komen, ze gaf de Nederlandse twaalf punten aan Turkije.

Ballad

De kijker heeft waarschijnlijk genoeg van monsters, bombastische trommels en zingende travestieten en transseksuelen. De Servische zangeres zingt een gevoelige ballad.

Ze draagt geen galajurk, maar een zwarte broek met witte gympen eronder. Overdadige make-up en ingewikkeld gekapte haren zijn haar ook vreemd.

Hartje

Tijdens haar act zaterdagavond werd ze bijgestaan door een aantal achtergrondzangeressen. Aan het einde pakten ze elkaars hand vast en was een rood geverfd hartje te zien.

Een journalist vraagt tijdens de persconferentie na afloop van haar winst of ze denkt dat ze een deur heeft geopend voor lesbische songfestivalfans.

Marija, van wie het gerucht gaat dat ze op vrouwen valt, antwoordt ontwijkend. "Ik denk het beste over homoseksuele mensen overal ter wereld."

Contrast

Het contrast tussen Marija en nummer twee, Oekraïne, kan bijna niet groter. Verka Serduchka is een man in een vrouwenjurk, beplakt met zilveren glimmers.

Ze wordt omringd door een rariteitenkabinet en samen zingen ze niet veel meer dan 'Sieben Sieben Ai Lyu Lyu, Sieben Sieben, Ein, Zwei'.

Lordi, de winnende monsteract van vorig jaar, opende de show. Aan het einde kwam de Kerstman over uit Lapland om te vertellen dat Europa mocht gaan stemmen op hun favoriete landen.

Rombley

Nederland was donderdag in de halve finale al uitgeschakeld. Edsilia Rombley kreeg met haar nummer On Top Of The World niet genoeg stemmen om door te gaan. Ze belandde op de 21e plaats.

Na haar uitschakeling barstte een storm van kritiek los omdat de Oost-Europese landen alleen maar op elkaar zouden hebben gestemd.

Van de tien landen die doorgingen naar de finale zaterdag, zijn er negen uit Oost-Europa. Nummer tien is Turkije.

Finale

Oost-Europa overheerste wederom de finale. Griekenland deed het goed met een zevende plaats, maar pas vanaf nummer zeventien komen landen als Finland, Zweden, Duitland en Spanje aan bod.

Dit jaar bleven er geen landen over met nul punten. Onderaan stonden Ierland (5 punten) en Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met elk 19 punten.

Nederland heeft vier keer het Eurovisiesongfestival gewonnen, voor het laatst in 1975 met Ding-a-dong van Teach-In.

Kijkers

Volgens de gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek, trok de finale 915.000 kijkers in Nederland. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen er ruim 1,3 miljoen mensen naar de finale op de televisie keken.