Met album nummer vijf lijkt het er op dat Rufus Wainwright eindelijk echt zijn draai heeft gevonden. Al het mooie van zijn vorige albums is samengevat in een collectie van twaalf prachtige liedjes.

Op de eerdere albums blonk hij natuurlijk ook al uit door zijn fabelachtige stem en de spitsvondige teksten vol dubbelzinnigheden, maar nu lijkt alles op zijn plaats te vallen. De carrière van Rufus Wainwright begon stormachtig, maar de roem bracht hem na zijn tweede album bijna aan de afgrond. Te veel feesten, te veel seks en te veel drugs eisten hun tol en we hebben het aan Elton John te danken dat de zanger van zijn verslavingen af kon komen.

Luchtiger

De twee albums die volgden Want One en Want Two waren vooral bombastisch. Het openlijke geflirt met klassieke muziek en bijpassende arrangementen waren spannend maar niet geschikt voor het grote publiek. Nu is er Release The Stars, het album dat Rufus altijd had willen maken. Zonder bemoeienissen van platenmaatschappij en producer werkte hij op zijn gemak aan de nieuwe nummers die een stuk luchtiger klinken.

Natuurlijk zijn de arrangementen soms nog erg barok en lijkt het einde van Between My Legs verdacht veel op een stuk uit The Phantom Of The Opera, toch is dit eindelijk die popplaat geworden waar velen op hoopten.

Met hulp van Pet Shop Boy Neil Tannant klinkt de muziek van Rufus Wainwright lekker luchtig, zodat zijn stem en de teksten met dubbele bodem nog beter tot hun recht komen. Zo horen we de zanger in Going To A Town eindelijk eens een politiek statement maken (I'm So Tired Of America), iets wat hij vaker doet tijdens zijn shows waarbij vooral George Bush en de paus het moeten ontgelden.

Homoseksualiteit

Maar de meest bijzondere tekst is de openingszin van Tulsa: You taste of potato chips in the morning. Deze schijnt volgens een verklaring van Wainwright op Killers-zanger Brandon Flowers te slaan. Als we daarbij het feit optellen dat Rufus nooit een geheim heeft gemaakt van zijn homoseksualiteit, krijgt het nummer opeens een heel bijzondere lading.

En zo valt er in elk nummer wel wat te ontdekken en genieten, waarbij langzaam maar zeker Release The Stars zich langzaam ontvouwt als Rufus's beste.

Bekijk de video van Going To A Town.