AMERSFOORT - Op vrijdag 11 mei is in Amersfoort de eerste Dag van de Nederlandse Jazz, een initiatief van Buma Cultuur. De bijeenkomst moet een platform zijn voor de Nederlandse jazzscene, met seminars, een markt en optredens waar jazzmusici kunnen netwerken en nieuw talent zich presenteert.

Zowel uit de muziekindustrie als van de zijde van muzikanten is er volgens de organiserende Stichting JazzNL veel belangstelling voor de dag. Ze verwacht ongeveer 175 bedrijven en instellingen en driehonderd muzikanten. Zo geven ook boekingskantoren, programmeurs, journalisten, platenmaatschappijen, studio's, conservatoria, jazzclubs, webdesigners, vakbonden en festivals acte de présence.

Imago

In de workshops en seminars staan het imago en de populariteit van jazz centraal (onder de titel: Dixieland of Ingewikkelde Piep-Knor?), maar gaat het ook over export, het podiumcircuit en de rol van conservatoria. De ongeveer dertig optredens 's avonds, in het centrum van de stad, zijn speciaal geselecteerd en vormen een mengelmoes van nieuw talent en gevestigde namen. De organisatie rekent op 12.500 mensen in de Amersfoortse binnenstad.

Ook veel nieuwe prijzen die dag: zo ontvangt Bob Hagen, drijvende kracht achter de stichting Jazz Impuls, de eerste Jazz Industry Achievement Award. De Buma Cultuur Jazz Media Award moet een impuls geven aan de Nederlandse jazzjournalistiek. Wie van de vijf genomineerden de onderscheiding krijgt is pas 11 mei bekend.

Jong talent

Buma Cultuur zet zich in voor de promotie en ondersteuning van Nederlandse muziek. Jerney Kaagman (Buma Cultuur) en Cees Schrama (Stichting JazzNL) willen met de dag vooral kansen creëren voor jong talent.