Na een driejarige radiostilte, waarin nog wel soloalbums van zanger/gitarist James Dean Bradfield en bassist Nicky Wire uitkwamen, zijn Manic Street Preachers terug met een nieuw album. 'Send Away The Tigers' gaat terug naar de sfeer van de eerste albums en klinkt zeer overtuigend.

Hun laatste album 'Lifeblood' verscheen in 2004 en kwam precies uit op het moment dat platenmaatschappijen BMG en Sony gingen samenwerken. Het album, dat een andere Manics-sound liet horen, kreeg geen kans en verdween net zo snel als hij was uitgekomen.

Deceptie

Voor een band die zoveel succes heeft gehad met albums zoals 'Everything Must Go' en 'This Is My Truth Tell Me Yours' was dat natuurlijk een absolute deceptie.

Ondertussen heeft het album een herwaardering gekregen, al was dat alleen maar om het fraaie 'Cardiff Afterlife' opgedragen aan 'verdwenen' gitarist Richy James Edwards.

Pauze

De band nam een ruime break. Een zeer slim idee aangezien er bijna geen band te noemen is die in haar geschiedenis, ze waren rond 2004 zo'n 17 jaar bij elkaar, zoveel meemaakte. Zanger/gitarist James Dean Bradfield maakte een solo album onder de titel 'The Great Western' waarbij hij dicht tegen de Manics-sound bleef aanhangen.

En bassist Nicky Wire maakte 'I Killed The Zeitgeist', een serie songs die reeds eerder in andere versies waren verschenen. Voor de band zelf een welkome afwisseling voor de bandsleur en een prima manier om nieuwe energie op te bouwen voor een nieuw album.

Send Away The Tigers

Gelijk bij de openingsakkoorden van titelnummer en albumopener 'Send Away The Tigers' weet je dat het weer goed zit. Die heerlijk overweldigende, tegen overload aanleunende power van de band is weer terug. Bovendien gaat dit gepaard met prima songmateriaal. Het moge duidelijk zijn: de Manics zijn terug.

Ook het met Nina Persson van The Cardigans opgenomen 'Your Love Alone Is Not Enough' en 'Indian Summer' klinken gelijk al als grote hitsingles en liveklappers. Maar ook 'The Second Great Depression' en het erg mooie 'Autumnsong' hakken er goed in.

Power

Power, geweldige melodieën, pakkende teksten (zoals altijd van de hand van bassist Nicky Wire), de zang van Bradfield en de stuwende kracht van Wire en drummer Sean Moore maken ook dit keer het verschil.

Als extra hebben de Manics 'Working Class Hero' van John Lennon als verborgen track toegevoegd. 'Send Away The Tigers' is kortom een album dat je veel te hard en veel te vaak gaat draaien.