De geruchten gingen al heel lang rond, maar nu lijkt het er toch echt op dat de Britse band er echt mee gaat stoppen. Tenminste, dit nieuws bracht bassist Peter Hook naar buiten tijdens een interview voor de Engelse radio.

In november vorig jaar liet Hook ook al eens weten dat de band het voor gezien zou houden, maar dit nieuws werd later weer ontkracht door drummer Stephen Morris.

De journalist van radiostation XFM die met Hook sprak had dit voorval in zijn achterhoofd en vroeg door over de kwestie, waarna de bassist antwoordde dat het nu echt definitief is. Peter Hook heeft zich intussen al bij de nieuwe band van Perry Farrell, Satellite Party, gevoegd.

Stijl

Als deze geruchten waar blijken te zijn, komt hiermee een einde aan een band die ontstond toen Joy Division, na de dood van Ian Curtis, uiteen viel. Nadat de band na dit tragische voorval eerst nog zoekende was naar een eigen stijl, volgde in 1983 hun grote doorbraak met de hit Blue Monday.

Deze single is nog steeds de best verkochte 12" ooit en dit zorgde tevens bijna voor het faillissement van de platenmaatschappij van New Order. Door de prachtige hoes van de single, waren de kosten veel hoger dan de baten, per verkocht exemplaar leed met soms bijna 1 pond verlies.

Film

Het laatste werk van de band is nu dus hoogstwaarschijnlijk de filmmuziek die New Order maakt voor de film Closer van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn. Speciaal voor deze film, over het leven van Ian Curtis, speelde de band enkele nummers van Joy Division opnieuw in.