Na vier jaar is het Schotse Travis terug met een nieuw album getiteld ‘The Boy With No Name’. Na het introspectieve ’12 Memories’ is het nieuwe album weer zo’n heerlijk uitbundige en ongebreidelde collectie emotievolle songs waar de band een patent op lijkt te hebben.

Wanneer frontman Fran Healy in het openingsnummer ‘3 Times And You Lose’ begint te zingen, ben je weer helemaal verkocht.

Met de albums als ’The Men Who’ en ‘The Invisible Band’ ging de band rechtstreeks naar de top. De van de albums afkomstige singles werden hits, albums werden meerdere malen platina, ze tourden met Oasis succesvol door Amerika.

Ongeluk

De albums werden in het thuisland uitgeroepen tot beste albums van het jaar. En ineens was daar het vreselijke ongeluk dat drummer Neil Primrose bijna het leven koste. Een onfortuinlijke duik in een zwembad leverde hem gebroken rugwervels op.

Wonderbaarlijk genoeg herstelde Primrose snel en werd het meer ingetogen album ’12 Memories’ uitgebracht. Het album bleek minder succesvol te zijn dan de voorgangers. De band bracht daarna een ‘Best Of’ album uit en nam een tijd vrij af om in Glasgow aan nieuwe songs te werken en hun eigen leven weer op de rit te zetten.

Met het nieuwe ‘The Boy With No Name’ maken we kennis met een herboren Travis. De tijd vrij heeft de band klaarblijkelijk heel goed gedaan. De band durft er weer vol voor te gaan en zelfs nieuwe wegen in te slaan.

Ear opener

Luister maar eens naar het door een heerlijk stampende drumbeat gedreven ‘Selfish Jean’. De single ‘Closer’ laat die fijne ongecompliceerde Travis-sound daarna weer optimaal gloriëren.

Het album staat vol met mooie songs. Neem de heerlijk dissonante gitaarpartij van Andy Dunlop in ‘Eyes Wide Open’ of de prachtige melodie van ‘Under The Moonlight’ en je bent verkocht.

Aanrader: draai dit in de ochtend vlak voor het naar het werk gaan, en je dag kan niet meer stuk. ‘The Boy With No Name’ is een zeer aangename terugkeer naar de sound van de eerste drie albums. (Independiente/Sony/BMG)