Cocktails moeten jonger publiek naar festival lokken

AMSTERDAM - The Fabulous Shaker Boys zijn niet bekend in de muziekwereld, toch zullen ze een belangrijke rol spelen in het Delft Chamber Music Festival. Op uitnodiging van artistiek directeur Liza Ferschtman verzorgen de boys de cocktails tijdens een extra concert van het festival in augustus.

De cocktails moeten jongeren naar de elfde editie van het festival lokken. "Want een koffieconcert op zondagochtend vinden mijn vrienden buiten de muziek maar duf", zei de violiste zaterdag in Amsterdam. Ferschtman (27) heeft dit jaar de artistieke leiding van het festival van Isabelle van Keulen overgenomen.

Moeilijke muziek

"Tijdens dat cocktailconcert staan we niet op een podium maar midden tussen het publiek", legt Ferschtman uit. Maar wat wordt gespeeld is wel echt klassieke, soms zelfs moeilijke muziek:

Purcell, Villa Lobos en Schönberg. Van "cross-over viezigheid" moet Ferschtman niets hebben.

Traditie

De artistiek leidster ("ik ben een echte strijker") zal dan ook niet de hele door Van Keulen opgebouwde traditie overboord gooien. De zeventien andere concerten kennen de gebruikelijke aanpak. Als thema heeft Ferschtman "Opgedragen aan" gekozen. Want iedere musicus of componist is wel schatplichtig aan een voorganger, collega of rivaal.

Scrupules

Is mijn netwerk wel groot genoeg, had ze zich afgevraagd toen ze werd gepolst om artistiek leider te worden. Bij het uitzoeken van musici is Ferschtman in ieder geval zonder scrupules te werk gegaan. Zo nodigde ze een Noorse violiste uit die haar in een concours had verslagen. Op haar beurt noemde de Noorse namen van musici die Ferschtman onmiddellijk in haar opschrijfboekje zette.

"No hard feelings, Delft moet een feestje worden."

Droom

Ferschtman, die vorig jaar de Nederlandse Muziekprijs kreeg, de hoogste nationale onderscheiding voor muzikaal talent, bekent gek te zijn op kamermuziek. "Misschien is het wel de mooiste muziek die ooit is geschreven. Daarom is het voor mij een droom om die in een aantal concerten te mogen presenteren."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie