Sly & the Family Stone was rond het einde van de jaren zestig de eerste band die soul, r&b, jazz, funk, rock en psychedelica tot een ideale mix wist om te bouwen en daar een legendarische en erg invloedrijke catalogus mee opbouwde.

De eerste zeven albums zijn nu geremastered met extra tracks uit en dus tijd voor een hernieuwde kennismaking. 'Small Talk' On' markeert het begin van het einde voor de eens zo grote Sly & The Family Stone.

Small Talk

Na vier meesterwerken gemaakt te hebben met 'Life','Stand!', 'There Is A Riot Goin'On' en 'Fresh' kon het bijna niet anders als eens mis gaan. Eerst was daar natuurlijk Sly's heftige drugverslaving, vervolgens het vertrek van de geweldige rhythmsectie met bassist Larry Graham en drummer Gregg Ericco en ten laatste Sly's huwelijk en vaderschap.

'Small Talk' bleek een album vol rustiger songs, soms zelfs met strijkers opgesierd, waarbij de teksten vooral een introspectieve strekking hadden. Het album leverde nog wel een hit op met 'Time For Livin' maar het album maakte, hoe goed zijn stem en composities ook nog steeds waren, duidelijk dat Sly's grote tijden definitief achter hem lagen.

Discogolf

Na het 'Small Talk' album scoorde Sly Stone nog wel verkopen op albums en singles maar hij leek langzaam te verdwijnen in de opkomende discogolf. Hij maakte vervolgens een aantal keren een comeback, waaronder een zeer opvallende onder het bezielend oog van George Clinton gedurende de jaren 80.

Maar zowel pers als publiek hadden geen oog meer voor de eens zo invloedrijke muzikant die maar slecht van de drugs kon afblijven en rehab in en uit ging. In 1993 werd hij in Rock 'n Roll Hall of Fame toegevoegd aan de erelijst van grote muzikale helden. Hij was echter onvindbaar om dit zelf mee te maken en is dat nog steeds.