Sly & the Family Stone was rond het begin van jaren zeventig de eerste band die soul, r&b, jazz, funk, rock en psychedelica tot een ideale mix wist om te bouwen en daar een legendarische en erg invloedrijke catalogus mee opbouwde. De eerste zeven albums zijn nu geremasterd met extra tracks uit en dus tijd voor een hernieuwde kennismaking. 'Fresh' bleek het laatste meesterwerk van de band.

Ondanks het vertrek van de legendarische rhythmsectie met Larry Graham en Greg Errico bleek Sly Stone nog zoveel verschrikkelijk goede songs in zijn pocket te hebben dat ook het vervolg op het meesterwerk 'There's A Riot Goin' On' tot een meesterstuk kon worden uitgeroepen. Daarnaast bleken drummer Andy Newmark en bassist Rusty Allen uitstekende vervangers voor de songs op dit album. Songs die minder nerveus klinken als voorheen, minder hectisch en trager maar niet minder dynamisch.

De cross tussen funk, soul en pop is op dit album op z'n allergeniaalst. Het openingsnummer 'In Time' zet daarin de toon met zijn fantastische zanglijn, markante gitaarspel en een heftig stuwende funkgroove. Maar ook songs als 'If You Want Me To Stay' en een heerlijke versie van het uitgekauwde 'Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)' overtuigen volop.

Expliciet

De teksten van het album zijn wellicht nog explicieter dan op 'Riot' en gaan net als op dat album over de misstanden in de maatschappij. Naarmate je meer 'Fresh' tot je neemt wordt de pracht alleen maar groter en openbaren zich misschien wel de beste songs die Sly ooit schreef. Met recht kan ook 'Fresh' als een van de meest invloedrijke album binnen de funk worden gezien.

Extra's 'Let Me Have It All', 'Frisky', 'Skin I'm In','Keep On Dancin'' en 'Babies Making Babies' zijn de 5 album tracks die hier in een alternatieve versie te horen zijn.