Sly & the Family Stone was rond het eind van de jaren zestig de eerste band die soul, r&b, jazz, funk, rock en psychedelica tot een ideale mix wist om te bouwen en daar een legendarische en erg invloedrijke catalogus mee opbouwde.

De eerste 7 albums zijn nu geremastered met extra tracks uit en dus tijd voor een hernieuwde kennismaking. 'There's A Riot Goin' On' is het tweede onbetwiste meesterwerk van de band.

There Is A Riot Goin' On (1971)

Zonder twijfel het meest politieke album dat Sly maakte en het logische vervolg op 'Stand!'. Stond dat album al vol teksten over de mistanden onder donker en blank in Amerika, 'There Is A Riot Goin' On' was bijna een pamflet te noemen. Een pamflet in volvette funk versneden - en juist die combinatie werkte zo ongelooflijk goed.

Helaas bleek het wat donkere karakter van het album ook een oorzaak te hebben in een steeds heftiger wordende drugsverslaving van de grote voorman. Gelukkig bleek het een zeer grote kwaliteit van songs schrijven nog niet in de weg te staan. Dat kwam pas enkele jaren later.

Diepe funk

De ongeremd diepe funk van 'There's A Riot...' komt in alle tracks tot uiting en ondanks zijn strijdbare teksten over verval van de maatschappij blijft hij hoopvol over een goede afloop. Al klinken de songs niet meer zo feestvol als op eerdere albums alsof de relativering tot hem doorgeslagen is.

Toch is dit binnen het oeuvre van Sly & The Family Stone het glorieuze hoogtepunt. Al was het alleen maar om het briljante openingsnummer 'Luv N'Haight', het titelnummer en het meesterlijke 'Family Affair'. Hoe raar het ook klinkt begon de band na dit weergaloze succes daarna langzaam uit elkaar te vallen, met als eerste het vertrek van bassist Larry Graham en drummer Greg Errico.

Extra's 'Runnin' Away' in een single versie en drie instrumentals in de vorm van 'My Gorilla Is My Butler','Do You Know What' en 'That's Pretty Clean', waarbij vermeld dient te worden dat de laatste twee nooit eerder zijn verschenen.