Tom Morello is vooral bekend als de guitarist van Rage Against The Machine en Audioslave, maar met zijn alter ego Nightwatchman laat hij zich van een hele andere kant zien: die van folkzanger.

Tijdens de hoogtijdagen van Rage Against The Machine hield hij al van opruiende politieke teksten. Zo stond er 'Arm The Homeless' op zijn gitaar te lezen, een voorzichtige verwijzing naar protestzanger Woody Guthrie, die de tekst 'This Machine Kills Fascists' op zijn gitaar had staan. Met een verwijzing hiernaar in het nummer Maximum Firepower op dit album is de cirkel rond.

Bush

Net als Guthrie probeert Morello enkel gewapend met stem en gitaar het grote onrecht te bestrijden. De voor de hand liggende verwijten aan het adres van president Bush zijn onvermijdelijk, maar het is vooral de hardwerkende arbeider die door de Nightwatchman een hart onder riem krijgen gestoken. Morello, die politicologie studeerde aan Harvard kijkt bewust niet naar grote politieke thema's, maar schrijft zijn nummers juist over de problemen van de kleine man.

Bruce Springsteen

Hierdoor duikt een andere voor de hand liggende invloed op: Bruce Springsteen. Want sinds diens album Nebraska, is er geen artiest geweest die zo nadrukkelijk de aandacht vestigde op het leed en de verborgen armoede in de binnenlanden van de VS.

Stem

Dat Morello een goede gitarist is, was al bekend, maar nu hij alleen met zijn gitaar een plaat heeft gemaakt, blijkt hij ook nog over een goede stem te beschikken. Waarschijnlijk is er geen fan van zijn andere bands die de muziek van The Nightwatchman, zonder voorkennis, aan Tom Morello zou koppelen. Zeker omdat alle nummers ingetogen en kaal gearrangeerd zijn.

Alleen The Road I Must Travel is een uptempo nummer, die qua stijl wel wat weg heeft van de meezingers van The Dropkick Murphys.

Potentie

Met The Nightwatchman toont Morello ons een ruwe diamant, die misschien wel uit kan groeien tot een blinkende ster. Zo ver is het nu nog niet, maar dit project heeft zeker grote potentie. Op Pinkpop mag The Nightwatchman aan het Nederlandse publiek laten zien wat hij live kan. Een voorproefje daarvan is hier te zien: http://www.youtube.com/watch?v=AEU1ys-JJ48&mode=related&search=