De meeste tribute albums die verschijnen zijn, eerlijk gezegd, te verwaarlozen. Vaak heel liefdevol bedoeld maar niet met de juiste artiesten, weinig sterke covers of gewoonweg rommelig samengesteld. Kwaliteitslabel Nonesuch is niet in de val getrapt en heeft met “A Tribute To Joni Mitchell’ een waardevolle aanvulling op Mitchell’s oeuvre gemaakt.

Het repertoire van de Canadese Joni Mitchell is niet gemakkelijk te interpreteren. Het is zo volkomen eigen, met sterk biografische teksten. De stem van Mitchell is zo prominent dat de liedjes zich niet gemakkelijk voor cover versies lenen.

Natuurlijk schreef ze ook voor anderen. Het fraaie door Crosby, Stills, Nash & Young geschreven ‘Woodstock’, vlak voordat het legendarische festival voor de eerste keer zou gaan plaatsvinden, werd door de mannen de eeuwigheid in gezongen en gespeeld. De laatste jaren vond ze haar eigen songs via erg mooie, door orkestleider Vince Mendoza gearrangeerde, versies op de twee 5-sterren album ‘Both Sides Now’ en ‘Travelogue’, volledig opnieuw uit.

De tevens Canadese kdLang bleek op haar laatste album ‘Hyhms Of The 49th Parallel - The Canadian Songbook’ in twee Mitchell covers blijk te geven van een enorme betrokkenheid bij het materiaal van Mitchell. Ook op het net verschenen ‘A Tribute To Joni Mitchell’ steelt kdLang de show. Haar versie van ‘Help Me’ is een heerlijke opwindende en frisse vertolking van een van Mitchell’s live classics en kdLang geeft er een prima draai aan.

Ook Elvis Costello snapt de Mitchell songbook en laat in een knappe versie van ‘Edith And The Kingpin’ een heel orkest aanrukken om de juiste sfeer te creëren.

Heldenpianist Brad Mehldau laat in zijn eentje horen de songs van Mitchell volledig te begrijpen en geeft een geheel eigen geweldige draai aan ‘Don’t Interrupt The Sorrow’. Dat hij dat als geen ander kan bewezen zijn interpretaties van songs van Nick Drake en Radiohead op zijn eigen albums reeds optimaal.

Verrassende artiesten op het album zijn de Braziliaanse Caetano Veloso, alternatieve held Sufjan Stevens en Bjork. Allen geven sterke vertolkingen. Ook het door grandlady Emmylou Harris vertolkte ‘The Magdalene Laundries verdient een extra vermelding. Om met de grootste Mitchell fan Prince af te sluiten. Zijn versie van ‘Case Of You’ was reeds eerder te horen op de via de eigen NPG site uitgebrachte live verzamelaar ‘One Night Alone’, maar raakt weer optimaal. Spannend gespeeld en geweldig gezongen.