Sly & the Family Stone was vanaf de laat jaren 60 de eerste band die soul, r&b, jazz, funk, rock en psychedelica tot een ideale mix wisten om te bouwen en daar een legendarische en erg invloedrijke catalogus mee op bouwden.

De eerste zeven albums zijn nu geremastered met extra tracks uit en dus tijd voor een hernieuwde kennismaking. 'A Whole New Thing' en 'Dance To The Music' markeren de eerste kennismaking.

Sly

Sly Stone werd in Texas geboren maar verliet die staat al op jonge leeftijd, met zijn ouders, en verhuisde naar San Francisco. Reeds op 16-jarige leeftijd scoorde hij een regionale hit met 'Long Time Away'. Zijn vermogen om goede songs te schrijven ontwikkelde hij met een enorme drift en honger naar het perfecte liedje. Om die te activeren speelde hij in verschillende bands en werd DJ bij lokale radiozenders. Op basis van zijn DJ werk kreeg hij een baan aangeboden als producer en deed hij deze klus voor bands als The Beau Brummels, The Mojo Men en The Great Society. Al snel werd het tijd voor een eigen band die onder de naam The Stoners helaas maar een kort leven beschoren was. Wel ontmoette hij trompetiste Cynthia Robinson waarmee hij daarna Sly & The Family Stone begon.

The Family Stone

The Family Stone werd geformeerd in 1967 en bestond uit leden van verschillende raciale komaf. Ook bestond de band uit zowel vrouwen als mannen. In die tijd een zeer verrassende combinatie en de muziek bleek al net zo divers. Gelijk was de aandacht getrokken toen een eerste single 'I Ain't Got Nobody' via het kleine platenlabel Loadstone uitkwam. Grote platenmaatschappij Epic hoorde het potentieel en tekende de band gelijk.

A Whole New Thing (1967)

De band had ondertussen al een behoorlijk aantal nummers gemaakt en ging gelijk de studio in om deze vast te leggen. Overeenkomstig met een snel gemaakt eerste album imponeert band maar overtuigd nog niet op alle vlakken. De songs zijn nog op een meer soul, dan op de latere funk basis, gebaseert maar natuurlijk wel met meer groove en swing. En daarnaast laat Sly al wel horen een ingenieus componist te zijn. Zijn vocalen klinken al zo lekker als in de latere gloriedagen en de blazers maken de songs fris en puntig.

Dance To The Music (1968)

Met het verschijnen van hun tweede album worden de contouren zichtbaar waarmee de band later zoveel succes gaat hebben. Grote graadmeter daarin is de zeer aanstekelijke titeltrack die de eerste hit voor de band wordt en de band voor een groter publiek zichtbaar maakt. Daarnaast zijn de pittiger ritmes, de nog psychedelischer klinkende arrangementen en de meer op funk basis gerichte melodische songs van grotere kwaliteit. De grootste kwaliteit van het album is dat alle songs zo ongelooflijk energiek en vol liefde gemaakt klinken. Een kwaliteit die de band ook op het podium absoluut waar weet te maken.

Extra's

Op beide re-issue's zijn extra's te vinden:

A Whole New Thing Albumopener 'Underdog' en 'Let Me Hear It From You' in de versies zoals die op single verschenen. Daarnaast zijn er 2tal onbekendere tracks in de vorm van 'Only One Way Out Of This Mess' en 'What Would I Do' en de instrumental, en nooit eerder uitgebrachte, 'You Better Help Yourself' op de re-issue van dit album te vinden.
Dance To The Music 'Dance To The Music' en 'Higher' in single versies en 4 niet eerder verschenen tracks in de vorm van 'Soul Clappin",'We Love All', 'I Can't Turn You Loose' en de instrumental 'Never Do Your Woman Wrong'.