Wie in de jaren zeventig in Amsterdam rondliep, kon er niet omheen: de opvallende concertposters van Paradiso. Een selectie van zijn bijzondere en inmiddels unieke posters wordt geëxposeerd in het Nationaal Pop Instituut te Amsterdam.

De maker van deze kunstwerkjes heet Martin Kaye (Londen 1932). Hij ontwierp tussen 1972 en 1983 alle posters voor Paradiso. Kenmerkend waren zijn eigen ontworpen letters, door hemzelf gesneden, helder en groot, omdat Kaye vond dat je de posters moest kunnen lezen als je er op de fiets voorbijreed.

Regenboogeffect

Hij werkte in zwart en kleur, vaak ook diapositief. Het gebruik van irisdruk, dat leidde tot een kleurrijk regenboogeffect, was zijn handelsmerk. Kaye (zeef)drukte en verspreidde de posters zelf. Dit deed hij steevast in het gezelschap van zijn hondje Lady. Zijn atelier bevond zich in de kelder van Paradiso.

De autodidact Kaye kwam al op z'n vijftiende in de leer bij een 'sign writer' - een maker van showcards en uithangborden. Het zeefdrukken leerde hij in Japan. Hij was ook bezig een complete index van alle bestaande letters maken. Tot aan zijn gewelddadige dood in 1989 - hij werd vermoord tijdens een roofoverval - had hij 60.000 alfabetten geïnventariseerd.

Stichting

De met Kaye bevriende drukkers Peter van der Linde en Ed Visser hebben zijn nagelaten affiches en documentatie gered uit handen van de deurwaarders die beslag wilden legden op de eigendommen van Kaye. Zij brachten deze onder in de Stichting Martin Kaye en maakten een inventarisatie.

De gehele collectie van een kleine 1100 posters wordt beheerd door deze stichting en zijn hebben ook in eigen beheer in beperkte oplage een map uitgebracht met daarin o.a. 16 briefkaarten bedrukt met posters en een dvd met daarop 1048 posters.

De expositie met posters is vanaf 27 april tot 1 juli te zien in het Nationaal Pop Instituut aan de Prins Hendrikkade 142 in Amsterdam. Geopend op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur.