AMSTERDAM - Het producersduo Gare du Nord heeft een gouden plaat gekregen voor het debuutalbum 'Excellounge' uit 2001. Het is voor het eerst dat een loungealbum deze status bereikt. "Dit is natuurlijk heel bijzonder", zegt saxofonist en zanger Barend Franssen.

De gouden plaat, voor de verkoop van meer dan veertigduizend exemplaren, krijgt een speciaal plekje in de studio van de heren. "Zo worden we er elke dag aan herinnerd", zegt Franssen.

"We waren erg verrast. De loungetrend is nu wel een beetje voorbij, maar de plaat blijft het goed doen." Gare du Nord brengt eind april het nieuwe album 'Sex 'n' jazz' uit waarmee het duo door theaters in Nederland gaat toeren.

Ghostrider

Het Nederlands/Belgische duo maakte in 2001 een nummer voor een loungeavond in België. In hetzelfde jaar bracht Gare du Nord het debuutalbum uit. In 2002 kwam het tweede album 'Kind of cool' uit. Het jaar daarna gingen de heren op tournee, ook in Rusland. De muziek van Gare du Nord is gebruikt voor onder meer de soundtrack van de serie Six Feet Under en de film 'Ghostrider'.