Aanstaande woensdag staan ze in de Melkweg om hun nieuwe album Ten New Messages te promoten, maar een paar weken eerder was de Engelse postpunkband The Rakes al in ons land om de pers te woord te staan.

Ondanks dat het buiten heerlijk weer is besluiten zanger Alan Donohoe en bassist Jamie Hornsmith in de hotellobby het plekje bij de open haard te preferen. “Lekker knus”. Het is overduidelijk dat de mannen zeer verwachtingsvol zijn na de afronding van hun tweede album en alle activiteiten die daar op volgen, maar voor het gesprek op dat onderwerp komt hebben we het al over van alles en nog wat gehad.

Treinen

Vooral Alan heeft de neiging om over elk klein dingetje door te discussiëren. Zo komt het gespreksonderwerp via treinen en zanger Willy Mason op Woody Guthrie. “Wie is dat?”, vraagt Jamie aan Alan, waarna hij weer uitgebreid uit begint te leggen hoe belangrijk Guthrie was voor de muziek van Bob Dylan.

Album

Via een omweg over jazz en schoenen komt het gesprek eindelijk op zijn bestemming: Ten New Messages, het nieuwe album van The Rakes.

Als je de tracklist van het album bekijkt zal één titel meteen opvallen: When Tom Cruise Cries. Wie vervolgens goed naar het nummer luistert zal merken dat het huilen van de acteur een raamvertelling vormt voor een verhaal over een relatie die op het punt staat op de klippen te lopen. Dit kan haast niet anders dan een verwijzing zijn naar de film Magnolia.

Ontroerd

“Dat klopt”, vertelt Alan, “ik was al een tijdje bezig met dit nummer en was nog op zoek naar een leuke twist. Toen ik die film zag, viel me het goede acteerwerk op. Die Tom Cruise gaat op de set op de rand van een bed zitten, haalt eens diep adem en vijf minuten later is een scene opgenomen waarbij je als kijker zwaar ontroerd van raakt.

Voor het nummer kon ik dat gegeven goed gebruiken, de combinatie van gemaakt verdriet en de onverschilligheid aan het eind van een relatie levert een mooi contrast op.”

Vraag

Aangezien Ten New Messages het tweede album van de band is doemt al snel een onvermijdelijke vraag op: of het moeilijk was deze op te nemen, na het succes van de eerste? Jamie vindt van niet, maar Alan komt na wat korte bedenktijd met het verhaal dat de carrière van The Rakes net is anders verloopt dan die van de meeste band:

“Toen we ons debuut opnamen, hadden we nog nooit een optreden gegeven. Bij de meeste bands is dat meestal wel anders, daarom gaat de geijkte tweede-album-theorie voor ons niet op. Ook zijn we helemaal niet lastig gevallen door mensen van de platenmaatschappij die ons tijdens de opnamen in een bepaalde commerciële hoek wilden dwingen. Alles ging heerlijk relaxed.”

Adviezen

Jamie geeft aan dat hij het trouwens helemaal niet erg vindt als iemand van de platenmaatschappij of de studio met goedbedoelde adviezen zou komen: “ik neem aan dat ook zij het beste met de band voor hebben en dat die tips alleen maar zijn om de band nog beter te maken. Alleen kunnen we natuurlijk niet al die tips gebruiken, want als we alles in onze muziek zouden stoppen wat we goed vinden, dan zou het resultaat al snel een overgeproduceerd gedrocht worden.”

Fans

Van mensen uit de industrie willen The Rakes nog wel adviezen opvolgen, maar naar de fans luisteren ze expres niet. Dat klinkt arrogant en afstandelijk, maar Alan vindt het een bittere noodzaak:

“ik heb het al een paar keer meegemaakt dat een fan na afloop van een concert tegen mij vertelde dat hij bepaalde nummers niet goed vond. Wat moet ik met die informatie? We proberen zo goed mogelijke muziek te maken, maar als sommigen dat niet kunnen waarderen dan is dat dan maar pech. Als ik nummers moet gaan schrijven waarvan ik voor honderd procent zeker weet dat iedereen ze goed ga vinden, dan komt er niks meer uit mijn pen. Die druk is veel te groot.”

Geslaagd

Gelukkig is het nieuwe album meer dan geslaagd te noemen en kunnen The Rakes uit zien naar wat komen gaat: de nieuwe nummers aan de fans presenteren. In het kader daarvan staat de band aanstaande woensdag in de Amsterdamse Melkweg en komen ze op 8 mei terug voor een optreden in Doornroosje in Nijmegen.