Wat is Mark Lanegan toch vreselijk goed bezig. Bij elk project waar deze man met zijn zware stem opduikt ontstaan muzikale juweeltjes.

Na onder andere Queens of the Stone Age en Isobel Campbell is Lanegan bij de Ierse Soulsavers terechtgekomen. Dit duo maakte al eerder een album vol met muziek die wel wat weg heeft van Massive Attack, maar met Lanegan aan boord wordt de muziek naar een veel hoger plan getild.

Kippenvel

Het resultaat van dit samenwerkingsverband is een meer dan spannende mix van triphop, gospel en country, waarbij de karakteristieke stem van Lanegan het meeste werk doet. Neem als voorbeeld het nummer Spiritual: van oorsprong een nummer van de obscure band Spain en al eens uitstekend vertolkt door Johnny Cash op een van zijn American Recordings, maar als Lanegan het nummer zingt rest de luisteraar niets anders dan kippenvel.

Iemand die op zo'n manier de zin "Jesus, I don't wanna die alone zingt, weet zelfs de meest verstokte atheïst te ontroeren. Naast dit prachtige nummer vertolkt Lanegan ook nog op wonderschone manier No Expectations van The Rolling Stones en voert hij ook nog een vijftal eigen composities uit.

Je zou zowaar vergeten dat Bonnie 'Prince' Billy, toch ook niet de minste, ook nog meedoet op dit album. Ook deze zanger zingt een cover, ditmaal Through My Sails van Neil Young en alhoewel er werkelijk niets mis is aan het nummer, verbleekt het bij de bijdragen van Lanegan.

Cultheld

Ook de Soulsavers mogen in een aantal instrumentale nummers laten horen dat ze niet onderdoen voor het eerder genoemde Massive Attack, maar het is en blijft Mark Lanegan die de show steelt. Wat een stem en wat een emotie! Hopelijk gaat dit album eindelijk de wereldwijde erkenning opleveren die deze cultheld verdient.