ROTTERDAM - The Fratellis zijn hot. De Schotse band veroverde eind vorig jaar, met dank aan radiozender 3FM, Nederland met de meezinger Chelsea Dagger. Woensdagmiddag gaven ze een intiem en akoestisch optreden in de Orange Flagship Store in Rotterdam.

De drie twintigers weten echter ook zalen als de Melkweg in Amsterdam en 013 in Tilburg met gemak te vullen.

Zanger Jon noemt akoestisch spelen een van zijn favoriete manieren van optreden, ondanks dat het alle vaart uit de nummers haalt. "Ik vind onze songs sterk genoeg om akoestisch overeind te blijven. Het is leuk om het publiek geïnteresseerd te houden."

Hits

The Fratellis hebben in Nederland twee hits gehad. Chelsea Dagger werd een grote hit, vooral doordat de 3FM-dj's het nummer vorig jaar december veel draaiden toen ze in het Glazen Huis in Utrecht zaten. Opvolger Henrietta is onlangs uitgebracht.

Die nieuwe single was niet een van de zes nummers die het drietal woensdag speelde voor de ongeveer tweehonderd fans. Chelsea Dagger was dat bijna ook niet, want bassist Barry wilde eigenlijk al vertrekken. "Ik ben nog niet klaar hoor", lachte zanger Jon toen hij de grote hit inzette.

Enthousiast

Volgens de zanger voelt Nederland bijna als thuis. "De fans zijn hier heel enthousiast. Ze luisteren niet alleen maar, ze doen echt mee aan het optreden doordat ze meezingen en springen."

Na een half uurtje optreden en wat handtekeningen moeten Jon, Mince en Barry, die graag doen geloven dat ze broers zijn, alweer door naar Tilburg waar ze woensdagavond optreden.