Afgelopen weekend ging in Seattle het balletstuk Nevermind in première. Zoals de titel aangeeft is dit dus een dansuitvoering op de muziek van het wereldberoemde album van Nirvana.

Het uit Seattle afkomstige Spectrum Dance Theater besloot de beroemdste muzikale act uit hun thuisstad te eren met een balletvoorstelling. Afgelopen was het stuk voor het eerst te zien en de kritieken waren zeer positief.

Initiator van het geheel is Donald Byrd, die eerder al The Color Purple bewerkte tot een Broadway-musical.

Courtney Love

Het tragische einde van Kurt Cobain’s leven inspireerde Byrd tot het maken van dit stuk, waarbij Byrd verantwoordelijk was voor de choreografie. Het verhaal van Nevermind draait om twee dansers die de explosieve relatie tussen Cobain en diens vrouw Courtney Love uitbeelden.

Romeo & Juliet

Volgens Byrd is het verhaal het best te omschrijven als Romeo & Juliet als die nog langer waren blijven leven. Behalve de muziek is de dans ook een stuk moderner dan bij een regulier ballet.

De choreografie is voor een groot deel gebaseerd op het publiek bij punkconcerten. Het is niet bekend of de voorstelling in de toekomst ook in Nederland te zien zal zijn.