Maandagavond staat er een zeer bijzondere band geprogrammeerd in de Melkweg: Tinariwen. Deze Malinese band bestaat als sinds 1982, maar weet pas sinds enkele jaren een internationaal publiek te bereiken.

De leden van de band zijn allemaal Toeareg, een nomadisch volk dat leeft in de Sahara. Doordat het volk door de regeringen van de meesten Afrikaanse landen geen erkenning krijgt, hebben de Toeareg een heel eigen vorm van protestliederen ontwikkelt, Tishoumaren, dat klinkt als een rauwe Afrikaanse versie van de blues.

Universele taal

Tinariwen is binnen het genre de allerbelangrijkste band en alhoewel de teksten soms in het Frans en soms in het lokale Tamashek zijn, spreekt de gepassioneerde muziek een universele taal, die veel muziekliefhebbers zal aanspreken.

Vanaf 1982 verschenen er nummers van Tinariwen op cassette, deze bereikten vanzelfsprekend zelden Europa., maar daar kwam in 2001 verandering in. Toen speelde de band op een internationaal festival in Mali, waarbij ook vele Westerse muziekliefhebbers aanwezig waren.

Sinds die tijd zijn er drie cd's van Tinariwen verschenen, waarvan de laatste, Aman Iman, enkele weken geleden verscheen. Dit album bevat werkelijk prachtige, gedreven gitaarmuziek.

Liefhebbers van Afrikaanse muziek en/of het betere gitaarwerk doen er goed aan om maandagavond naar de Melkweg te gaan.

Een voorproefje:
http://www.youtube.com/watch?v=Pz9R1dGl2DU