Grinderman is een hobbyproject van Nick Cave, die vond dat hij wel toe was aan een wat ruiger muzikaal uitstapje. Hij riep wat vrienden bij elkaar, huurde een studio en plugde zijn gitaar in.

Het resultaat van de Grinderman-sessies is nu te horen op het titelloze album. Door zijn kenmerkende stem hoor je direct dat het Nick Cave is die aan het hoofd staat van dit gezelschap, maar de muziek is duidelijk anders dan we de laatste jaren van hem hebben gehoord. Het is namelijk een heel stuk ruiger.

Het hele idee doet natuurlijk snel denken aan The Birthday Party, de band waarin Cave begin jaren tachtig ooit furore maakte, want sinds die band rockte hij nooit meer zo hard als in Grinderman. Toch klinkt de muziek van The Birthday Party, nu twintig jaar later, toch opwindender dan die van Grinderman. De nieuwe plaat is in vijf dagen opgenomen en zo klinkt ie ook: een jamsessie waarin de versterkers regelmatig vol open staan.

Rustpuntjes

Er zijn wel rustpuntjes op het album, als bijvoorbeeld, de ballad Man in the Moon, dat veel weg heeft van het recente werk van Nick Cave & the Bad Seeds, maar het meeste werk bestaat uit rechttoe, rechtaan rock 'n roll, waarbij de lucht van zweet, verschaald bier en sigaretten bijna uit je speakers komt.

Het is goed te horen dat de mannen veel speelplezier hebben gehad bij het maken van de plaat, maar dat komt bij de luisteraar niet altijd even spannend over.

Deze band zal zich vooral live moeten gaan bewijzen, al staat er tot op heden maar één optreden in de planning. Op de plaat klinkt Grinderman als een leuk tussendoortje voor de talloze Cave-fans, maar is het als op zichzelf staande band net niet spannend genoeg om nieuwe fans voor zich te kunnen winnen.