VOLENDAM - "Bruisend, uptempo, maar toch volks. En je kunt het overal draaien, want zowel thuis als in de auto en in de kroeg klinkt het lekker. Dát is nou echt Jan Smit. Dat ben ik."

Ook het nieuwe album zal weer typisch op z'n Jan Smits zijn, maar nu is de Volendammer van plan "lekker te gaan experimenteren".

De 21-jarige zanger, die zijn nieuwe album begin 2008 op de markt brengt, houdt al maanden een persstop. "Het is een stuk rustiger zo. Ik wil alleen iets zeggen als ik ook echt wat te melden heb." En dat is nu.

Single

Op vrijdag 30 maart namelijk ligt Op Weg Naar Geluk, de nieuwe single van de gelijknamige cd, in de winkel. Jan liet hem uitbrengen in een ouderwetse dubbelelpee-hoes, met poster. "Je moet zorgen dat ze ervoor naar de winkel gaan."

Hij noemt de single heel volwassen, met een latintempo, want Jan schuwt het experiment niet. Het zal het laatste nummer van de huidige uiterst succesvolle cd zijn. Eind dit jaar verschijnt een nieuw album.

Ahoy

Bovendien start 30 maart de voorverkoop van de nieuwe tournee, begin 2008. Ruim twintig concerten gaat de Volendammer geven, door het hele land, in grote locaties zoals Ahoy, Groenoord-, IJssel- en Brabanthallen. Jan Smit Komt Naar Je Toe Tour, heet de serie, met de nieuwste Volendamse succesformule de 3js in het voorprogramma.

"Rotterdammers hoeven dus niet naar Groningen of andersom. Ahoy is in feite gekozen omdat het handig in Rotterdam ligt, en niet omdat ik nu zo nodig in Ahoy moet staan. We hebben voor grote hallen gekozen om er zoveel mogelijk fans naar toe te kunnen halen.

Je kunt twintig keer Carré doen, of twee keer de RAI, snap je?" Afgelopen jaar trok de zanger met zijn optredens ruim 100.000fans. Zelf verheugt Jan Smit zich op de komende concerten van TomJones en Bryan Adams. "Da's echt lekker."

TROS

Voor de TROS gaat Jan een reisprogramma in Spanje doen en de zanger is van plan er zoveel mogelijk lol te gaan maken. Met een bus vol vrienden (the usual suspects als Nick & Simon, managers Aloys en Jaap Buys, de 3Js) trekt Jan door Spanje, langs bij Nederlandse jongeren populaire vakantieoorden. Daar ontvangt hij artiesten en praat met de tieners, is het voorlopige idee. Het zal vermoedelijk niet al te diep gaan, dus zware gesprekken over de gevolgen van pak 'm beet alcoholmisbruik zitten er niet in. "Ik ben dr. Phil niet."

En dan is vanaf 30 maart ook nog de dubbel-dvd Gewoon Jan Smit - Seizoen 2 te koop. Daarop ook de 'oerversie' van de realitysoap, waar het ooit mee begon. De derde serie komt eind dit jaar op tv, en die draait vooral om het ontstaan van het nieuwe album en de bouw van Jans nieuwe huis. Acht slaapkamers, drie badkamers en een bar in de kelder.

"Ik ben nu 21, zit elf jaar in het vak. De afgelopen jaren ben ik volwassener geworden, rustiger in m'n kop en het allerbelangrijkste: ik ben nu de baas over mijn eigen leven. Ik probeer een normaal leven te leiden, ik slaap normaal, eet goed, ben acht kilo afgevallen en bouw een sociaal leven op. Over tien jaar ben ik vast getrouwd en heb ik kinderen. Vijf wil ik er, als dat me is gegeven. Dan mag ik trouwens wel eens gaan beginnen..."