Het album Silent Shout van het Zweedse duo The Knife behoorde tot één van de grootste muzikale verrassingen van vorig jaar. De hypnotiserende elektronische muziek van deze band is live helemaal een unieke ervaring. Dit komt mede door de zeer spectaculaire show.

Broer en zus Dreijer, die samen The Knife vormen, hebben een hekel aan publiciteit en al helemaal aan in de belangstelling staan. Dat was de voornaamste reden dat ze al jarenlang geen optredens hadden gedaan, maar na het succes van Silent Shout vonden ze dat ze iets voor de fans terug moesten doen.

Eisen

Samen met de kunstenaar Andreas Nilsson bedacht men een unieke show die aan een aantal eisen moest voldoen: de muziek moet de hoofdrol hebben, het publiek moet waar voor zijn geld krijgen en het moet zich onderscheiden van dingen die al eerder waren gedaan.

Na een lange periode van voorbereidingen werden er een aantal data en locaties geprikt waarop het een en ander plaats zou vinden. De band had namelijk geen zin in een uitgebreide tour, maar wilde met een handvol shows de allergrootste fans bereiken. Nederland kreeg een bijzondere behandeling want de band speelde zowel op Lowlands als in Paradiso.

Iedereen die bij de concerten was zal die ervaring niet snel vergeten. Voor al deze mensen en iedereen die het gemist heeft is er nu een unieke cd plus dvd.

Heartbeats

Op beide schijfjes staat in zijn geheel het concert dat The Knife op 12 april vorig jaar gaf in Göteborg. De tracklist leert ons dat de nadruk van het concert ligt bij de nummers van Silent Shout, aangevuld met een paar oudjes waaronder Heartbeats, dat hier een hit was in de versie door José Gonzales.

Alle nummers zijn te horen in een iets andere versie dan op de albums, maar om voor de volle honderd procent van deze show te genieten moet de dvd worden bekeken.

Schimmen

Wat een concert van The Knife namelijk zo anders maakt zijn het bijzondere beeld en geluid. De band is tijdens de show amper te zien, men ziet slechts een paar schimmen op het podium staan (de muziek is trouwens wel live), maar door de prachtige visuals en lichteffecten is er voor de bezoeker heel veel te zien.

Achter het podium hangt een scherm waarop allerlei beelden te zien zijn, dat komt wel vaker voor bij concerten, maar bij The Knife hangt voor het podium ook een halfdoorschijnend doek waarop ook allerlei beelden voorbij komen.

De combinatie van de beelden met daar tussenin de band is heel apart, maar vooral heel mooi. Tijdens het nummer Marble House blijkt er trouwens nog een extra doek in de zaal te hangen. De lichteffecten en lasers maken het geheel compleet.

Quadrafonische

En dan het geluid: tijdens de show was de muziek in een speciale quadrafonische mix te horen, waarbij de luisteraar nog meer bij het geheel werd betrokken. Op de dvd is dat vertaalt naar een hele mooie 5.1 surround-mix. In combinatie met de muziek en de beelden levert dat één van de allerbeste live dvd's van de laatste jaren op.