AMSTERDAM - Bastiaan Ragas heeft zichzelf een duidelijke taak gesteld voordat hij zijn eerste Nederlandstalige cd maakte: "Mensen moeten het mee kunnen zingen in de auto en het moet vermakelijk zijn". Zin heet de derde soloplaat van Ragas en die ligt vanaf vrijdag in de winkels.

De zanger, acteur en presentator kwam op het idee Nederlandstalig te zingen nadat hij in het theater met Liesbeth List in de eigen taal had gezongen. "Het is veel directer, oprechter en kwetsbaarder."

Omgangsregeling

Ragas (35 jaar) zingt op de cd over liefde, geluk en verdriet. Zo staat er een nummer op over de omgangsregeling met zijn ex over hun zoontje. "Ik heb dat echt meegemaakt. Ik was bij haar op bezoek geweest en onderweg naar huis kwamen de tranen."

Op de cd staat ook een cover van Contract van Arthur Umbgrove. "Een fantastisch nummer over bindingsangst, een gevoel dat ik absoluut niet ken. Eigenlijk is het een beetje sneu mannengedrag, overgave is zo mooi."

Gelukkig

Op de cd staan vooral vrolijke liedjes over verliefdheid en liefde voor het leven en een stad. "Ik ben heel gelukkig nu en wil me niet te veel bezig houden met de rest van de wereld. Zonder oogkleppen op te doen overigens. Maar het leven gaat om wie je bent in je eigen omgeving. Niet om wat er in Afrika gebeurt."

Hij voegt eraan toe dat een balans vinden erg belangrijk is. "Natuurlijk moet je oog hebben voor de problemen in de wereld, maar mijn geluk hangt van mijn privéleven af. En ik word nu heel gelukkig van mijn gezin."

Geflopt

De vorige cd van Ragas was veel donkerder en zwaarder. "Die is enorm geflopt. Dat is niet leuk", zegt hij met gevoel voor understatement. Toch bleef het zingen hem trekken. "Het hele proces van een cd opnemen is zo leuk. Ik merkte dat ik het ging missen. Ik heb het roer helemaal omgegooid, nieuw management, nieuwe platenmaatschappij en ben een nieuwe plaat gaan opnemen."

Angst

Ragas zegt dat hij niet bang is op zijn bek te gaan. "De dood of de gladiolen is mijn motto. Het leven is te kort om me te conformeren aan angst." Hij vindt ook alles even leuk om te doen, musicals, een plaat opnemen, in het theater staan, acteren en presenteren. "Het complementeert elkaar."

In zijn jonge jaren was Ragas lid van de succesvolle band Caught in the Act. Vooral in Duitsland waren ze beroemd. "Er is bijna niets zo leuk als een hit scoren."

Herstart

Met deze cd gaat hij misschien ook weer de stap naar Duitsland maken. "Ik spreek binnenkort met iemand die misschien de cd in het Duits wil vertalen." Ondanks de trend dat veel boybands weer bij elkaar komen, ziet Ragas geen brood in een herstart van zijn oude band. "Ik hou niet van een herhaling van zetten."

Leentje

Bastiaan en zijn vrouw Tooske kregen vorige maand een dochtertje, Leentje. Het prille gezin is een gewild object voor de roddelbladen. Ragas gaat redelijk ontspannen om met die bladen.

"Als ze mijn kinderen maar met rust laten, ben ik tevreden. We zoeken het ook wel eens zelf op. Het hoort er nu eenmaal bij. Bekend zijn is niet zoals naar de Chinees gaan, je kan niet zelf uitkiezen wat je wel en niet wilt."