Het moederbedrijf van kleding- en schoenwinkelketens zoals Dolcis en Scapino, Macintosh, heeft in het laatste halfjaar 57 winkels afgestoten.

Hierdoor daalde het aantal winkels in bezit naar 557, zo meldt het bedrijf woensdag. Doordat het bedrijf minder winkels had, daalden ook de verkopen met 2,6 procent naar 203,7 miljoen euro.

Het bedrijf maakt onderaan de streep een verlies van 4,4 miljoen euro, maar dit is wel fors lager in vergelijking met dezelfde periode in 2014 toen een verlies van 31,2 miljoen euro over bleef.

In Nederland eindigde het bedrijf met dertig winkels minder. In België werden 27 winkels af gestoten. Macintosh verkocht onder andere 25 Scapino-vestigingen aan een investeerder.

Online 

Kurt Staelens, topman van Macintosh, zegt dat de trend bij het bedrijf naar boven gericht is. Consumenten zouden goed reageren op de aanpak van het concern om de online verkoop en de fysieke vestigingen te combineren.

Macintosh heeft naast Dolcis en Scapino ook merken zoals Pro 0031, Steve Madden, Invito en Brantano.

In het laatste jaar hebben meerdere andere schoenenwinkelketens de deuren moeten sluiten. Zo gingen Schoenenreus, House of Shoes, Taft ten onder. Vaak gingen de ketens in sterk afgeslankte vorm verder. Onlangs maakte de schoenenwinkelketen Van Dalen nog een doorstart met een kwart van de vestigingen.